SEGRE

ESNOTICIA

El risc de contagi baixa, però la mortalitat augmenta a Catalunya

La velocitat de propagació del virus suma el tercer dia per sota d'1, malgrat que es comptabilitzen 104 defuncions || Atribueixen la millora de dades a les restriccions

Dos persones se sotmeten a una prova PCR en un pavelló a Palafrugell.

Dos persones se sotmeten a una prova PCR en un pavelló a Palafrugell.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Catalunya sembla que ha deixat enrere el pic de la segona onada del coronavirus, segons es desprèn dels indicadors que controlen l’evolució de la pandèmia. El risc de rebrot va baixar ahir 8 punts més fins a situar-se en els 731 i, tot i que encara és una xifra molt alta, s’allunya a poc a poc dels més de 900 punts als quals es va arribar fa tot just una setmana. Així mateix la velocitat de propagació del virus, la famosa Rt, es va mantenir per tercer dia consecutiu per sota de l’1 després de caure dos centèsimes fins al 0,94, i la incidència a catorze dies va disminuir per primera vegada molt lleugerament fins als 818,11 casos per cada 100.000 habitants (811,22 al balanç anterior).

Malgrat tot, els nous contagis van continuar per sobre dels 5.000 diaris i la mortalitat es va disparar amb 104 noves defuncions. Ahir va ser el segon dia amb més defuncions d’aquesta segona onada de la pandèmia. La jornada anterior es van registrar 66 morts. Així doncs, la xifra total de contagiats diagnosticats des que es va iniciar la pandèmia ja se situa en els 290.244 i les víctimes mortals, en 14.482. Els experts ja van alertar que al llarg d’aquest mes de novembre hi hauria un increment de les defuncions, com a conseqüència de l’elevat nombre de contagis produïts a finals d’octubre i el decalatge que es produeix entre el contagi i el desenvolupament de la malaltia. On també hi va haver un lleu descens va ser en els ingressos als centres hospitalaris i les unitats de cures intensives (UCI). Durant la jornada d’ahir hi havia 2.725 pacients ingressats als hospitals, 45 menys que l’últim recompte. De la mateixa manera també va disminuir el nombre de persones ateses en les unitats de cures intensives, 45 menys que en el recompte anterior, amb la qual cosa la xifra total de pacients es va situar en els 471. Els experts com el Govern atribueixen aquesta millora en les dades a les mesures de restricció adoptades fins ara, entre les quals s’inclouen el tancament de l’hostaleria i l’oci nocturn, la reducció de les trobades socials, el tancament perimetral, tant del territori de Catalunya com dels municipis els caps de setmana, i el toc de queda nocturn, una mesura que s’allargarà quinze dies més per mirar de consolidar la tendència a la baixa.

Segons el balanç que va publicar ahir la conselleria de Treball, entre el 16 d’octubre i el 5 de novembre es van presentar 992 expedients de regulació temporal de l’ocupació (ERTO) a la demarcació, que afecta un total de 3.817 treballadors. Si comparem aquesta xifra amb l’última actualització, que va ser el dia 29 d’octubre, se’n desprèn que, durant l’última setmana, s’han presentat a la província 380 nous expedients que afecten un total de 1.447 persones.

Més de 3.800 lleidatans entren en ERTO pel tancament de l’hostaleria Més de 3.800 treballadors de Lleida han entrat en ERTO, des que a mitjans del mes d’octubre es va decretar el tancament de bars i restaurants, així com d’altres establiments com els centres de bellesa, per intentar frenar la Covid-19.

tracking