SEGRE

PANORAMA

Joe Biden, a prop de la victòria al posar-se davant de Trump a Geòrgia i Pennsilvània

L'aspirant demòcrata lidera en quatre dels cinc estats decisius encara en lliça || No obstant, els marges segueixen sent molt petits per la qual cosa fins i tot es tornaran a recomptar els vots a l'estat georgià

Partidaris de Trump demanen a Miami “Aturar el robatori de Biden”.

Partidaris de Trump demanen a Miami “Aturar el robatori de Biden”.EFE/ERIK S. LESSER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El candidat del Partit Demòcrata a la Casa Blanca, Joe Biden, va superar ahir el president dels Estats Units, Donald Trump, al recompte de vots a l’estat de Pennsilvània, un dels que encara segueixen en lliça des de la nit electoral i sense el qual l’actual mandatari no pot revalidar el mandat.

Després de l’actualització de les xifres ahir, Biden té 3.302.977 vots en aquest estat del nord-est de país enfront dels una mica més de 3.293.000 que acumula Trump.

La campanya de Biden diu que “farà fora els intrusos” de la Casa Blanca, en al·lusió a Donald Trump

Trump únicament porta davantera sobre Biden a l’estat d’Alaska, amb 1,4 punts d’avantatge

La distància entre els dos en termes percentuals és de només una dècima, 9.746 vots, segons la cadena de televisió CNN. En concret, Biden ha aconseguit de moment el 49,4 per cent dels vots, mentre que Trump compta amb el 49,3 per cent amb el 95 per cent escrutat. La diferència es fa evident a Filadèlfia, ciutat en la qual Biden suma més de 553.000 vots, mentre que l’actual president compta amb uns 125.000.

Si Biden s’imposa a Pennsilvània, serà proclamat president electe dels Estats Units sense necessitat d’esperar al que passi en altres estats. Al candidat demòcrata se li atribueixen per ara 253 vots electorals i necessita sobrepassar la barrera dels 270, cosa que aconseguiria si suma els 20 compromissaris en joc a Pennsilvània.

El vot per correu ha jugat en contra de Trump en diversos estats, com ja anticipaven els sondejos previs a les eleccions i que mostraven una clara preferència dels demòcrates per aquest sistema.

A més de Pennsilvània, les projeccions encara no estan tancades a Alaska, Arizona, Nevada, Carolina del Nord i Geòrgia. En aquest últim estat, Biden també va avançar ahir Trump.

Pel que fa a Geòrgia, l’exvicepresident demòcrata ha anat avançant Trump a mesura que es desenvolupava el recompte de vots. La diferència ara entre els dos candidats és de 1.579 vots amb un escrutini gairebé completat.

Si aquest estat del sud-est del país esdevé blau, com apunten totes les projeccions, Trump no podria renovar el mandat. La cadena Fox News ja ha actualitzat el seu mapa per indicar que Geòrgia sembla inclinar-se del costat demòcrata en aquestes eleccions.

No obstant, el marge continua sent molt petit i el secretari d’Estat de Geòrgia, Brad Raffensperger, va assegurar que, amb uns “cinc milions de vots dipositats, el marge de victòria serà d’uns quants milers”. És per aquesta raó que les autoritats electorals ja van avançar que es farà un nou recompte per garantir “que tots els vots s’han comptat de forma adequada”.

“A mesura que s’atansa el final pensem en el nostre següent pas. Amb un marge tan petit, hi haurà un recompte a Geòrgia”, va afirmar. Al tancament d’aquesta edició només quedaven aproximadament 4.000 vots per escrutar, molts dels quals al comtat de Gwinnett.

A Nevada, on Biden també es troba al capdavant amb 22.076 vots més que Trump, el candidat demòcrata segueix augmentat l’avantatge, segons les projeccions al 91 per cent.

Molts dels vots que falten per comptar es troben al comtat de Clark, on hi ha Las Vegas, generalment de majoria demòcrata. Per aquest motiu, la campanya de Biden espera que a mesura que avança el recompte l’estat es torni blau.

A l’estat d’Arizona, on hi ha en joc 11 vots electorals que la cadena Fox News ja va donar a Biden dijous, el demòcrata compta amb una mica menys de 44.000 paperetes més que Trump, que ha aconseguit únicament el 53 per cent dels últims vots escrutats.

Trump únicament porta la davantera a Alaska –on compta amb un gran avantatge– i Carolina del Nord –amb 1,4 punts percentuals més que Biden–.

El president dels EUA, Donald Trump, es va aferrar ahir a la via legal per aconseguir la reelecció a mesura que es reduïen les opcions de guanyar, i va tornar a qüestionar sense proves “la integritat de tot el procés electoral” al seu país. “Seguirem en aquest procés a través de tots els aspectes de la llei (...). Mai deixaré de lluitar per vostès i pel nostre país”, va dir Trump en un comunicat distribuït per la seua campanya.

Dijous, Trump va plantejar un desafiament sense precedents contra la democràcia del seu país deslegitimant el procés electoral, a més d’abonar el terreny per no reconèixer un resultat que afavoreixi el seu rival, el demòcrata Joe Biden, i posa una transició pacífica del poder contra les cordes. Abatut com poques vegades se l’ha vist, Trump va oferir un discurs triomfalista amb semblant de perdedor. Des de la sala de premsa de la Casa Blanca va presumir d’haver desdit tots els que predeien la seua àmplia derrota, va acusar de frau electoral els estats governats per demòcrates amb proves falses que circulen per internet i va enviar un missatge velat als legisladors republicans i al Tribunal Suprem perquè no l’abandonin.

El seu equip de campanya va sortir al pas de les projeccions que anticipen una imminent victòria de Biden i considera que, malgrat els girs a Geòrgia i Pennsilvània, “aquestes eleccions no s’han acabat”. Tanmateix, la diatriba pronunciada dijous per Trump ha suposat una ruptura entre el mandatari i el seu cercle íntim d’assessors amb el Partit Republicà, la cúpula del qual guarda un escrupolós silenci.

Per la seua part, la campanya del candidat demòcrata va avisar que si Biden guanya les eleccions, el Govern nord-americà tindrà el poder de fer fora qualsevol “intrús” de la Casa Blanca, en al·lusió a Trump.

Les TV tallen el líder republicà i desmenteixen les seues acusacions Diverses cadenes de televisió dels Estats Units van tallar dijous la compareixença del president, Donald Trump, a la Casa Blanca, per evitar donar veu a les seues denúncies de frau en relació amb el recompte de les eleccions presidencials, en les quals el seu rival, Joe Biden, figura com a favorit. MSNBC, ABC, CBS i NBC van interrompre l’emissió de la roda de premsa de Trump, escatxigada també per verificació de dades en alguns dels principals mitjans nord-americans. El mandatari va denunciar que estan intentant “robar-li” les eleccions. El presentador d’MSNBC Brian Williams va argumentar que el discurs de Trump “no es basa en la realitat” i, per tant, és “perillós”. Fins i tot Fox News, la referència informativa del Partit Republicà, va desmentir les paraules del president. “Nosaltres no hem vist cap prova que demostri que hi hagi hagut frau”, va explicar.

Partidaris de Trump demanen a Miami “Aturar el robatori de Biden”.

Partidaris de Trump demanen a Miami “Aturar el robatori de Biden”.EFE/ERIK S. LESSER

Partidaris de Trump demanen a Miami “Aturar el robatori de Biden”.

Partidaris de Trump demanen a Miami “Aturar el robatori de Biden”.EFE/ERIK S. LESSER

Partidaris de Trump demanen a Miami “Aturar el robatori de Biden”.

Partidaris de Trump demanen a Miami “Aturar el robatori de Biden”.EFE/ERIK S. LESSER

tracking