SEGRE

ESNOTICIA

Més de 20.200 persones van morir en residències en la primera onada

Illa insisteix que s'han pres les mesures per no arribar al confinament total

La treballadora d’una residència acompanya una usuària.

La treballadora d’una residència acompanya una usuària.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 20.268 persones grans van morir en residències durant la primera onada de la pandèmia, segons l’esborrany d’un informe de la secretaria d’Estat de Drets Socials, dependent del ministeri de Drets Socials.

De totes les defuncions en centres residencials, es va realitzar anàlisi serològica a 10.364 persones, mentre que 9.904 morts es van notificar com “amb símptomes compatibles” amb la Covid, és a dir, sense confirmació, ja que no hi havia a l’inici prou proves diagnòstiques.

Sanitat va notificar ahir per segon dia consecutiu més de tres-centes defuncions per coronavirus

L’informe recull a més que el nombre total de defuncions per coronavirus en la primera onada no està determinat i que l’aproximació més propera fins al 23 de juny seria, segons aquest esborrany, la de 43.697 de víctimes mortals per totes les causes, una xifra molt superior als 28.148 confirmats segons el registre oficial. Per aquesta raó el document estima com a “plausible” un rang entre el 47% i el 50% d’afectació en residències respecte al total de traspassos per la malaltia durant la primera onada, en lloc del 70 per cent al qual es van referir diversos mitjans.

L’esborrany, fruit dels contactes i cooperació permanent entre la secretaria d’Estat de Drets Socials, les comunitats autònomes i els agents del sector, té com a objectiu establir un marc comú de lliçons apreses i de cooperació per abordar respostes cohesionades a les residències d’ara endavant.

Per un altra banda, el ministeri de Sanitat va notificar ahir 22.516 nous casos de coronavirus, 9.150 dels quals confirmats en les últimes 24 hores, amb la qual cosa la xifra total de contagis des de l’inici de la pandèmia s’eleva a 1.328.832, i la d’òbits, a 38.833, 347 més. Per segon dia consecutiu durant aquesta segona onada, Sanitat va comptabilitzar més de 300 morts, ja que la vigília es van registrar 368 defuncions.

Malgrat totes aquestes dades, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va assenyalar que Espanya encara té temps per poder evitar un confinament domiciliari si se segueixen “amb eficàcia” les actuals mesures restrictives, com ara el toc de queda o el tancament perimetral de comunitats autònomes i municipis. “Crec que no estem arribant tard. Espanya ja ha pres mesures dràstiques”, va asseverar el titular de Sanitat.

tracking