SEGRE

PANORAMA

Biden elegit president...

El candidat demòcrata guanya a Pennsilvània, el seu estat natal, i aconsegueix superar la barrera de 270 representants que atorga la majoria per ser l'inquilí de la Casa Blanca durant 4 anys

602391_1.jpg

602391_1.jpgEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El candidat demòcrata a la Casa Blanca, Joe Biden, es va convertir ahir dissabte en president electe dels Estats Units, segons la pràctica totalitat de les projeccions dels mitjans nord-americans. En el seu primer missatge després de fer-se públiques aquestes noves estimacions, Biden va agrair als nord-americans la confiança dipositada i va prometre que servirà tots els ciutadans del país, demòcrates o republicans. “Amèrica, m’honra que m’hàgiu elegit per liderar el nostre gran país. El treball que tenim al davant serà dur, però us prometo el següent: seré un president per a tots els nord-americans, tant si m’han votat com si no. Em faré creditor de la fe que heu dipositat en mi”, va fer saber a través d’un missatge al seu compte de Twitter. Un missatge que va repetir en un altre comunicat simultani, aquesta vegada remès per la seua campanya: “Em sento honrat i ple d’humilitat per la confiança que el poble nord-americà ha dipositat en mi i en la vicepresidenta, Kamala Harris. Ara que ha acabat la campanya, és hora de deixar enrere la retòrica dura, i unir-nos com a nació.”

La vicepresidenta electa, Kamala Harris, va publicar un vídeo al seu compte de Twitter en el qual apareix parlant per telèfon amb Biden. “Ho hem aconseguit. Ho hem aconseguit, Joe. Seràs el pròxim president dels Estats Units.” D’acord amb les estimacions de CNN, NBC News, ABC, Associated Press i Fox News, Biden hauria depassat els 270 vots electorals necessaris per aconseguir la Presidència després de guanyar els vint vots corresponents a l’estat de Pennsilvània. Amb la seua victòria en aquest estat, Biden es faria creditor de 273 vots electorals per 214 del seu rival i actual president, Donald Trump, pendent dels resultats finals de les votacions als estats de Nevada, Arizona, Geòrgia i Carolina del Nord, purament testimonials a hores d’ara. Poc després de publicar-se la victòria de Biden a Pennsilvània, tant la CNN com Fox News van publicar que les projeccions també donen la victòria al candidat demòcrata a l’estat de Nevada, ja que compta amb més de 20.000 vots d’avantatge sobre Trump, encara que aquest ja ha anunciat que recorrerà el recompte de Nevada per suposades irregularitats pel vot de no residents.

El que serà 46

Quan Biden, que el dia 20 de novembre complirà 78 anys, arribi al poder el 20 de gener prendrà les regnes d’una nació polaritzada a nivells històrics, amb fortes ferides racials i on la pandèmia ha provocat la mort de més de 236.000 persones. Per aquesta raó, Biden li va estendre la mà a Trump: “Podem ser rivals, però no enemics. Som americans”, però no va obtenir resposta del representant republicà.

Després de saber-se el veredicte de les eleccions nord-americanes, es van multiplicar els missatges de felicitació a Joe Biden des de tot el planeta, entre els quals els de representants del Govern central i de la Generalitat.

Missatges de suport al multilateralisme, al final del populisme i a recuperar llaços transatlàntics van ser nexes en comú de molts dels missatges de felicitació de líders mundials.

Kamala Harris, primera vicepresidenta del país Kamala Harris va fer ahir història al convertir-se en la primera dona, la primera negra i la primera d’ascendència asiàtica vicepresidenta dels Estats Units. Filla d’immigrants de l’Índia i Jamaica, Harris, de 56 anys, ocupa amb la victòria demòcrata als comicis el segon càrrec més important del país. Abans de formar tàndem amb el candidat demòcrata, Joe Biden, Harris va ser senadora per Califòrnia des del 2017, des d’on va defensar la reforma del sistema de salut, facilitar l’accés a la ciutadania als immigrants, la prohibició de les armes i una fiscalitat progressiva.

602391_2.jpg

602391_2.jpgEFE

tracking