SEGRE

PARTITS NEGOCIACIÓ

Els comptes passaran el primer test amb una majoria difícil de mantenir

Cs, que facilitarà la tramitació dels Pressupostos, no els aprovarà si La Moncloa els pacta amb ERC || Montero insta a “reconsiderar” les esmenes a la totalitat

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ahir a Madrid.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ahir a Madrid.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Congrés dels Diputats sotmet avui al primer examen al ple el projecte de Pressupostos generals de l’Estat per al 2021, amb el debat i votació de les esmenes a la totalitat. Tanmateix, la sessió, que finalitzarà demà, no serà més que un tràmit perquè La Moncloa ja s’ha assegurat una folgada majoria que impedirà tombar els comptes de bon començament. Així doncs, dels 350 diputats, 199 s’oposaran a les esmenes a la totalitat que han presentat alguns grups. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va instar ahir l’oposició a “reconsiderar” aquestes esmenes perquè l’aprovació dels Pressupostos és “imprescindible” per a Espanya. La majoria aconseguida per La Moncloa per superar el primer escull al ple és més àmplia que la que va collir Pedro Sánchez el mes de gener amb motiu de la investidura com a president del Govern espanyol. No obstant, en vista als vetos creuats entre partits, sembla que li serà difícil de mantenir de cara a la negociació dels pressupostos i la votació final, per a la qual encara falten setmanes.

Ni dins de les files del PSOE tots els barons estan d’acord amb pactar els comptes amb l’independentisme, ni Ciutadans, aliat de La Moncloa durant l’estat d’alarma a la primavera, veu amb bons ulls una aliança entre l’Executiu de coalició i els d’Oriol Junqueras. D’aquesta manera, el president d’Aragó, el socialista Javier Lambán, va qualificar ahir els republicans d’“aliat inquietant”, alhora que va exigir no barrejar amb els Pressupostos la consideració del castellà com a llengua vehicular a l’educació.

Al voltant de 200 diputats permetran que els comptes del 2021 continuïn la tramitació al Congrés

En sintonia amb Lambán, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, va avisar que són “incompatibles” amb Esquerra Republicana, encara que es va comprometre a negociar “fins al final”. Per la seua banda, el portaveu de Podem al Congrés, Pablo Echenique, va retreure a Lambán que prefereixi Cs abans que ERC i el PP va avisar Arrimadas que Sánchez ja ha elegit ERC com a soci.

La Generalitat no es mulla i només demana uns comptes “justos”

La portaveu del Govern i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, no va voler ahir pronunciar-se sobre si la Generalitat considera que els partits independentistes han de donar suport o no als pressupostos generals de l’Estat per a l’any que ve. Tenint en compte les discrepàncies en aquesta qüestió entre JxCat i CUP, que han presentat esmenes a la totalitat, i ERC i PDeCAT, que en facilitaran la tramitació, la consellera es va limitar a reivindicar uns comptes que siguin “justos” amb Catalunya. “Els partits tenen els seus posicionaments propis a l’hora de valorar si aquests pressupostos són o no suficients per a Catalunya”, va manifestar, i va reclamar que els comptes aportin els recursos que necessita Catalunya, reverteixin els “incompliments reiterats d’inversions” i el dèficit estructural.

tracking