SEGRE

TERRORISME TRIBUNALS

Un dels acusats pels atacs del 17-A se'n penedeix i els altres dos se'n desvinculen

Un inspector afirma que tenien intenció d'atemptar amb explosius al Camp Nou el 20 d'agost || El pare del petit Xavier, que va morir a la Rambla i tenia lligams a Llimiana, denuncia el tracte a les víctimes

Els tres acusats per pertànyer a la cèl·lula terrorista de l’atemptat del 17-A, ahir a la primera sessió del judici a l’Audiència Nacional.

Els tres acusats per pertànyer a la cèl·lula terrorista de l’atemptat del 17-A, ahir a la primera sessió del judici a l’Audiència Nacional.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El judici pels atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 d’agost del 2017 es va iniciar ahir a l’Audiència Nacional amb l’interrogatori als tres acusats per pertànyer a la cèl·lula jihadista, als quals no s’acusa, tanmateix, de la mort de les setze víctimes mortals. El primer a comparèixer va ser Mohamed Houli Chemlal, per al qual la fiscalia demana quaranta-un anys de presó, que malgrat que es va acollir al dret a no declarar va manifestar que es ratificava en totes les seues declaracions davant de seu judicial, la voluntat de col·laborar i el penediment. Holui, al qual s’atribueix haver col·laborat estretament amb el nucli del grup terrorista, no va participar en la massacre ja que va resultar ferit en l’explosió de l’habitatge d’Alcanar, que va precipitar l’atemptat.

Tot seguit, va ser el torn de Driss Oukabir i Saïd ben Iazza, que només van respondre a preguntes de la seua defensa. Oukabir, per al qual la Fiscalia demana trenta-sis anys de presó, va negar haver tingut algun tipus de relació amb l’imam de Ripoll Abdelbaki es-Satty, que va morir en l’explosió d’Alcanar i es considera líder de la cèl·lula. L’acusat, al nom del qual estava la furgoneta de lloguer amb què es va cometre l’atropellament massiu a la Rambla, va assegurar que el vehicle el va llogar per al seu germà, que volia fer un trasllat. El seu germà, Moussa Oukabir, va ser abatut per la policia a Cambrils. Així, es va desmarcar de la tesi de la Fiscalia, que el situa com a “plenament establert” a la cèl·lula terrorista. Per la seua banda, Saïd ben Iazza, tan sols va dir conèixer els membres de la cèl·lula jihadista perquè eren “clients” de la seua botiga, però que en cap moment li van comentar les intencions d’atemptar. La Fiscalia demana per a ell vuit anys. Durant la sessió d’ahir també va declarar com a testimoni l’inspector dels Mossos que va instruir les diligències de la investigació, que va afirmar que l’objectiu de la cèl·lula era atemptar amb explosius contra el Camp Nou el 20 d’agost, però que l’explosió a Alcanar va precipitar els atemptats a la Rambla i Cambrils. Així mateix va afegir que també tenien com a objectius atemptar contra la Sagrada Família i la Torre Eiffel de París. També es va posar de manifest la forta personalitat del president del tribunal, el jutge Félix Alfonso Guevara, que va fer callar amb contundència un dels advocats que va amenaçar d’abandonar la sala per asseure’l darrere del fiscal. Per la seua part, les víctimes dels atemptats, que van demanar condemnar per assassinat terrorista dos dels acusats, en contra del criteri de la Fiscalia, van manifestar que no creuen que amb el judici serveixi per resoldre les incògnites que envolten al cas. El pare de Xavier Martínez, el nen de 3 anys que va morir a Barcelona i que tenia amb vinculació a Llimiana, Javier Martínez, va declarar que les víctimes s’han sentit maltractades per part de l’Estat i va assegurar que aquest ha de retre “comptes” per aclarir certes qüestions com “les relacions documentades entre el CNI i l’imam de Ripoll”.

tracking