SEGRE

EUA RESSACA ELECTORAL

Un Donald Trump desafiador bloqueja la transició amb Joe Biden

El fiscal general que ell va nomenar ordena investigar suposats fraus a les urnes || El vencedor estudia accions legals per obligar-lo a facilitar la transició

Imatge d’arxiu de l’encara president dels EUA, Donald Trump.

Imatge d’arxiu de l’encara president dels EUA, Donald Trump.EFE/YURI GRIPAS/ARCHIVO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La negativa a acceptar la derrota del president dels Estats Units Donald Trump a les eleccions ha obert un escenari caòtic al país a nivell judicial. El fiscal general dels Estats Units, William Barr, nomenat per Trump, ha instruït tots els subordinats a investigar suposades irregularitats a les passades eleccions presidencials abans que els resultats siguin definitius. Davant de la inusual situació, l’agitació interna a les agències federals és més que evident. Pocs minuts després que Barr ordenés investigar el suposat frau, el director de delictes electorals del departament de Justícia, Richard Pilger, anunciava la dimissió.

Per la seua banda, Trump continua parapetat sota un mur d’acusacions sense evidència. “Estem fent grans progressos. Els resultats començaran a arribar la setmana que ve. Tornem a fer gran els EUA”, va dir Trump a primera hora d’ahir des del seu compte de Twitter sense oferir detalls en aquest sentit.

L’actual situació suposa un gran contrast amb el que va passar fa quatre anys, quan Trump es va imposar a la candidata demòcrata, Hillary Clinton. Tot just uns dies després de conèixer-se el resultat el 2016, Donald Trump era rebut a la Casa Blanca pel llavors president sortint Barack Obama, i començava així el procés de transmissió del poder.

L’agència governamental encarregada d’iniciar el procés de transició és l’Administració de Serveis Generals (GSA, en anglès), una vegada que determina que hi ha un guanyador. Una cosa que, de moment, la directora, Emily Murphy, nomenada per Trump, no ha fet. Si bé Biden va considerar oportú donar uns dies a Trump perquè assimilés la derrota, a poc a poc la campanya del president electe veu créixer la seua inquietud davant la postura bel·ligerant del mandatari i no descarta accions legals perquè faciliti la transició. “Creiem que ja ha arribat el moment que la directora de la GSA certifiqui amb rapidesa Joe Biden i Kamala Harris com a president i vicepresidenta electa”, va indicar un assessor de Biden. El president electe considera especialment necessari aquest pas davant de la gravetat de la crisi del coronavirus al país.

El sector agrari demana evitar una guerra aranzelària amb EUAEl sector agrari espanyol veu convenient evitar una escalada de guerra aranzelària entre la Unió Europea i els Estats Units i aposta per negociar i arribar a acords que concloguin aquesta dinàmica comercial que està afectant els productes agroalimentaris. Les organitzacions agràries Asaja, COAG i UPA han analitzat l’anunci de la UE sobre la imposició d’aranzels per 3.360 milions d’euros a productes dels EUA –entre els quals nombrosos del sector agroalimentari– pel cas Boeing. La llista definitiva de productes afectats es divideix en quatre grans grups: aeronaus (44%), béns industrials (29%), béns agrícoles (18%) i productes agrícoles transformats (9%).

tracking