SEGRE

ESNOTICIA

El Govern central rectifica i rebaixa l'IVA de les mascaretes del 21% al 4%

Espanya exigirà a viatgers internacionals de països de risc una PCR negativa en les últimes 72 hores || La pandèmia deixa ja més de 40.000 víctimes mortals

La ministra Montero, ahir al Congrés, es posa la mascareta.

La ministra Montero, ahir al Congrés, es posa la mascareta.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres aprovarà dimarts un decret llei amb una reducció de l’IVA de les mascaretes d’un sol ús del 21% al 4%. Així ho va anunciar ahir la portaveu del Govern central, María Jesús Montero, durant la seua intervenció en el ple del Congrés amb motiu del debat sobre els pressupostos del 2021, i després d’haver dit durant dies que aquesta decisió es prendria quan Brussel·les hi donés el vistiplau.

Montero va argumentar que la Comissió Europea (CE) li va notificar dimarts “per escrit” que no multarà Espanya per abaixar l’IVA de les mascaretes de venda al públic, actualment gravades amb el tipus general del 21 %, encara que Brussel·les ja havia confirmat al maig que no obriria procediments d’infracció contra els països que el rebaixessin. La portaveu també va afirmar que l’Executiu vetllarà perquè aquesta baixada de l’IVA “es tradueixi en una rebaixa del preu per al consumidor final i no en un marge empresarial més gran”. Així mateix va avançar que el Govern central tramitarà una rebaixa del preu de venda al públic de les mascaretes quirúrgiques a partir de dijous a la Comissió Interministerial de Preus de Medicaments. D’altra banda, el ministeri de Sanitat va informar que Espanya exigirà a partir del 23 de novembre als viatgers internacionals procedents de països de risc que tinguin una prova de PCR negativa en les 72 hores prèvies a l’arribada al país per poder entrar. Aquells viatgers que no presentin una prova negatiu podran sotmetre’s a un test d’antígens a l’arribar, però seran sancionats. Mentrestant, el titular de Sanitat, Salvador Illa, va assegurar que les restriccions adoptades per les comunitats autònomes comencen a “donar els seus fruits”, ja que la corba de contagis s’està “estabilitzant”. No obstant, Espanya va sobrepassar ahir els 40.000 morts després de sumar-ne 349 més. Així mateix la xifra total de contagiats superen ja els 1,4 milions al declarar-se 19.096 casos més.

Els indicadors epidemiològics continuen a la baixa a Catalunya

Catalunya està començant a poc a poc a dominar la corba d’aquesta segona onada de la pandèmia, i és que els indicadors epidemiològics van caient dia rere dia des de fa més d’una setmana, un fet que tant experts com el Govern atribueixen a les restriccions adoptades a mitjans d’octubre. El risc de contagis va continuar ahir la seua tendència a la baixa i se situa en el 0,88, igual que el risc de rebrot, que va descendir fins als 611 punts després de caure’n 22. De la mateixa manera, la incidència en 14 dies també va disminuir fins als 727 casos per cada 100.000 habitants. En paral·lel es van declarar 2.997 casos i cinc nous morts.

tracking