SEGRE

ESNOTICIA

El pla de vacunació estarà enllestit aquest mes

De moment Espanya té en l'horitzó l'accés a set futures vacunes contra el coronavirus, inclosa la de la farmacèutica Pfizer, amb la qual Brussel·les té un acord

Una investigadora treballant en el desenvolupament d’una vacuna.

Una investigadora treballant en el desenvolupament d’una vacuna.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, es va mostrar ahir confiat que el grup d’experts designat per dissenyar l’estratègia de vacunació davant la Covid-19, que delimitarà els col·lectius als quals es començarà a subministrar les primeres dosis, hagin culminat els seus treballs el 23 de novembre. Els experts estan ara mateix, segons Illa, debatent a més sobre qüestions logístiques, com ara les dificultats de conservació d’algunes vacunes –la de Pfizer, que requereix una temperatura de 80 graus–, un fet que s’està treballant també amb les companyies farmacèutiques. Però també analitzen la formació específica que s’haurà de proporcionar als professionals sanitaris, entre altres assumptes

Fins ara Espanya té en l’horitzó l’accés a dosis de fins a set vacunes diferents.. Precisament ahir, la Comissió Europea va donar llum verda a l’acord que ha assolit amb les farmacèutiques Pfizer i BioNTech, així com que els Estats membres puguin comprar fins a 300 milions de dosis de la seua futura vacuna contra la Covid-19, que segons les dos companyies té una eficàcia superior al 90 per cent. A més a més, el ministre de Ciència, Pedro Duque, va informar sobre el desenvolupament de les vacunes espanyoles i va assegurar que en el “primer trimestre amb molta seguretat o al gener amb molta probabilitat, podrem tenir alguns assajos en fase clínica”.

Malgrat que l’arribada d’una imminent vacuna està generant optimisme a tot el món, des de l’OMS van avisar que almenys un 70% de la població mundial s’hauria d’immunitzar per garantir el final de la pandèmia. No obstant, la científica en cap de l’organització, Soumya Swaminathan, va calcular que de cara al 2021 només un 20% de la població ho estaria “si tot va correctament”.

D’altra banda, la vacuna russa contra el coronavirus Sputnik V ha demostrat una eficàcia del 92 per cent, segons les dades preliminars de la tercera fase d’assajos clínics.

tracking