SEGRE

Els Pressupostos de l'Estat s'obren pas gràcies als socis del govern i Cs

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, durant la seua rèplica al Congrés aquest dijous durant la segona jornada de debat a la totalitat dels Pressupostos de 2021.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, durant la seua rèplica al Congrés aquest dijous durant la segona jornada de debat a la totalitat dels Pressupostos de 2021.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El projecte de Pressupostos Generals de l’Estat de 2021 s’obre camí al Congrés gràcies al suport dels socis habituals del govern espanyol, a qui en aquesta ocasió s’ha sumat Ciutadans, que en rebutjar les set esmenes a la totalitat permeten avançar en la tramitació pressupostària.

Aquesta tramitació passa per una negociació d’esmenes parcials que es presenta complexa davant dels vetos creuats d’ERC i Ciutadans, que rebutgen donar suport a uns comptes recolzats per l’altre en considerar que defensen polítiques incompatibles, i el suport d’EH Bildu als comptes, que alguns grups veuen amb suspicàcia.

Després de dos dies de debat, el Ple del Congrés ha rebutjat en una votació conjunta les esmenes a la totalitat presentades per PP, Vox, JxCAT, CC, Foro Asturias, BNG i la CUP per 198 vots en contra, 150 a favor i cap abstenció.

Durant tot el debat la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha demanat suport majoritari per salvar uns comptes que es produeixen en un moment excepcional de pandèmia i ha apel·lat insistentment al diàleg tant a ERC com a Cs, a fi que rebutgin els vetos que es posen mútuament.

Mentre instava a ERC a tenir "altura de mires" per deixar de banda les ideologies i votar finalment un Pressupost que afavoreix les inversions a Catalunya, també demanava a Ciutadans de no vincular les negociacions d’altres lleis, com l’educativa, amb uns Pressupostos que no tenen a veure res amb la immersió lingüística.

"Simplement vostè no pot prendre la decisió per una altra formació política per recolzar o no els comptes", li indicava Montero al portaveu d’ERC al Congrés, Rafael Rufián, que ha argumentat que rebutjar Ciutadans no és un "veto" sinó "autoprotecció" davant la dreta per tirar endavant mesurades com apujar els impostos al joc "online", baixar l’IVA als productes d’higiene íntima femenina o limitar el preu del lloguer.

La dirigent de Ciutadans, Inés Arrimadas, també insistia que el Govern central haurà de triar amb qui tancar els comptes i ha demanat a Montero que no cedeixi al xantatge dels separatistes i que no permeti "la humiliació" que infligeixen. Arrimadas, que ha dit que tendirà la mà "fins l’últim minut", ha recordat que la nova llei d’educació no és un bon camí, encara que en aquesta ocasió no ha insistit a posar-la com una línia roja. "Em costa treball entendre que hi hagi lleis que al final afectin al debat de la Llei de Pressupostos", reiterava la ministra després d’afegir que la llei educativa tindrà la mateixa quantia en els comptes de 2021 sigui amb una esmena o amb una altra.

El cert és que el portaveu d’Unidas Podemos, Pablo Echenique, ha volgut col·locar Ciutadans fora de la negociació pressupostària després d’assenyalar que "no han aconseguit res" en la seua estratègia d’acostament al Govern espanyol, ni en matèria econòmica ni laboral. "Vagi amb compte, senyora Arrimadas, vostè no vagi a acabar recolzant uns Pressupostos socialcomunistes", l’avisava Echenique, després de defensar un Pressupost que suposa un "canvi de lògica econòmica de 180 graus".

Des del PNB, Idoia Sagastizabal també ha advertit que "falta una bona tirada" perquè el Govern aconsegueixi el suport definitiu de la seua formació, especialment després d’incloure una pujada de la fiscalitat del dièsel que s’havia acordat que no estaria i que "mina la confiança".

Malgrat que Sagastizabal ha carregat contra algunes pujades tributàries, com la dels refrescos, i ha instat a fer més atenció la indústria, Montero s’ha mostrat confiada a aconseguir el seu suport amb aquest "soci prioritari" del Govern estatal en el debat d’esmenes.

Mentrestant, després que dimecres el coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, anunciés el suport al Pressupost, aquest dijous el seu portaveu parlamentari, Oskar Matute, ho ha confirmat perquè importa més "el què", el contingut dels comptes, que "l’amb qui", els partits que els donen suport.

Matute ha criticat la "tebiesa" dels comptes, però s’ha mostrat confiat que seran "el primer pas" per avançar en la reversió "del model neoliberal" de retallades, amb una aposta més gran per la despesa social i un sistema tributari més redistributiu.

Finalment, la portaveu socialista al Congrés, Adriana Lastra, ha recordat el PP que els suports de Bildu i ERC provenen de partits "que compten amb tota la legitimitat" democràtica. Després del rebuig dels vetos, els comptes passen ara a la negociació de les esmenes parcials a la Comissió de Pressupostos, per després sotmetre a votació en el Ple el text esmenat, que de ser aprovat continuarà la seua tramitació al Senat, on també podria tenir modificacions.

tracking