SEGRE

PARLAMENT PRESSUPOSTOS

Moncloa replica a les crítiques i afirma que la recaptació prevista per al 2021 és “realista”

Arranca el debat pressupostari al Congrés, que avui rebutja les esmenes a la totalitat al projecte

El president Sánchez i dos dels vicepresidents, Calvo i Iglesias, aplaudint Montero, ahir.

El president Sánchez i dos dels vicepresidents, Calvo i Iglesias, aplaudint Montero, ahir.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va defensar ahir que la recaptació prevista en els pressupostos generals de l’Estat per a l’any que ve és “realista”. En la jornada inicial del primer examen dels comptes de l’Estat al Congrés, Montero va replicar així a l’oposició i a organismes com el Banc d’Espanya, que durant els últims dies van posar en dubte les previsions d’ingressos de l’Executiu espanyol per al 2021. “Els ingressos tributaris s’estan comportant millor que l’economia gràcies sobretot a les mesures impulsades pel Govern”, va afirmar la ministra des de la tribuna d’oradors, i va assegurar que la pujada de l’IRPF per a les rendes altes, la reducció d’exempcions en l’impost de Societats o l’augment de la taxa estatal sobre el dièsel contribuiran que s’assoleixi el nivell recaptatori previst en el projecte pressupostari per al 2021. Montero, en aquest sentit, va comptar que finalment s’apujarà l’impost del dièsel, malgrat que tant Ciutadans com el PNB, partits dels quals Moncloa espera el suport als pressupostos, hagin exigit que no s’implementi aquest augment tributari.

Montero, que va arribar a la Cambra Baixa amb suports més que suficients perquè els comptes passin aquest primer test i segueixin la tramitació, va advertir també que bloquejar l’aprovació d’aquests pressupostos seria una “irresponsabilitat”. D’aquesta manera, encara que els diputats rebutjaran les esmenes a la totalitat que s’han presentat, va insistir als grups en la necessitat que el Congrés doni llum verda als pressupostos. “Generaran certesa, confiança i esperança”, va sentenciar Montero, que va aprofitar també per acusar el PP de practicar el “frontisme” i l’“antipolítica” per “obstaculitzar” la gestió de la crisi sanitària.

Ciutadans carrega contra les esmenes del castellà i Bildu donarà suport als comptes

L’àmplia majoria de 199 diputats amb qui el Govern espanyol aconseguirà que els pressupostos superin avui el seu primer examen en el Congrés sembla que serà difícil de mantenir. Així ho va advertir ahir la presidenta de Cs, Inés Arrimadas, que va insistir que la Moncloa “ha de triar” entre el seu suport i el d’ERC. A més, va qualificar de “vergonya” l’esmena sobre el castellà en l’educació. Mentre tot apunta que el suport taronja als comptes es dilueix, el vicepresident segon, Pablo Iglesias, va dir que continuen “treballant” amb els d’Oriol Junqueras perquè votin a favor dels comptes en el tràmit definitiu. En paral·lel, Arnaldo Otegi, dirigent d’EH Bildu, va confirmar que subscriuran els pressupostos, la qual cosa va desencadenar les crítiques del PP (vegeu el desglossament).

Casado: “Aquests pressupostos ens porten a una crisi” El president del PP, Pablo Casado, va assegurar que els pressupostos per al 2021 plantejats per la Moncloa comportaran una crisi “sense pal·liatius” amb “dèficit, deute, malbaratament i atur”. A més, la vicesecretària d’Organització de la formació, Ana Beltrán, va lamentar que el Govern espanyol pacti els comptes amb els que “encara avui justifiquen trets al clatell”. Així mateix, Santiago Abascal, líder dels ultres de Vox, va defensar que tenen “el segell d’ETA”. D’altra banda, la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, va acusar el Gabinet de Pedro Sánchez de voler el seu suport “a canvi de res” i va dir que no donaran suport als comptes mentre hi hagi “presos polítics”. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va acusar Borràs de tenir poca “altura de mires” i es va obrir a negociar amb els quatre diputats del PDeCAT, que amb els d’ERC facilitaran avui el camí dels comptes, mentre que JxCat i la CUP s’oposaran a la tramitació.

tracking