SEGRE

PARLAMENT VOTACIÓ

Els pressupostos superen el primer test al Congrés gràcies a una majoria irreconciliable

ERC, PDeCAT, PNB, Bildu i Ciutadans permeten la tramitació dels comptes de l'Estat per al 2021 || Montero demana “altura de mires” davant dels vetos creuats dels grups que ara han votat units

Moncloa va salvar el primer test pressupostari al Congrés amb una majoria folgada de 198 diputats.

Moncloa va salvar el primer test pressupostari al Congrés amb una majoria folgada de 198 diputats.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els pressupostos generals de l’Estat per al 2021 van aprovar ahir amb nota el seu primer examen en el ple del Congrés. El Govern espanyol va aconseguir que 198 diputats votessin en contra de les set esmenes a la totalitat plantejades des d’alguns grups de l’oposició. Si hagués tirat endavant, els comptes haurien tornat a Moncloa. Però no va ser així. Els parlamentaris de PSOE, Unides Podem, ERC, PDeCAT, Ciutadans, PNB, Bildu, Més País, Compromís, Nova Canàries, Terol Existeix i els regionalistes càntabres van tombar les esmenes de PP, Vox, JxCat, CUP, BNG, Coalició Canària, Fòrum Astúries i UPN.

D’aquesta manera, l’Executiu de Pedro Sánchez es va guanyar l’aval inicial per als pressupostos d’una majoria heterogènia que, en vista dels pronunciaments dels partits que la componen, li serà difícil de mantenir. Així és que la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va instar ahir els grups a tenir “altura de mires” per superar els vetos creuats. I és que, durant la seua intervenció, els representants d’ERC i d’Unides Podem van descartar que Cs es pugui afegir a l’acord final pressupostari. Al contrari, el partit taronja es va oferir a Moncloa per evitar que hagi de pactar els comptes amb els d’Oriol Junqueras i Bildu. Mentrestant, el PP va arremetre contra Sánchez al tenir Bildu com a “soci prioritari”. “És impossible tirar endavant la legislatura amb Ciutadans”, va advertir Pablo Echenique, portaveu dels morats al Congrés, alhora que es va felicitar que els d’Inés Arrimadas “no hagin aconseguit res” en la negociació de l’esborrany pressupostari. En la mateixa línia, Gabriel Rufián, líder d’ERC a la Cambra baixa, va demanar a Montero que no “menteixi” perquè sap que, si pacta els comptes amb Cs, els republicans no s’hi sumaran. En sintonia amb això, Arrimadas va estendre la mà a Moncloa per acordar uns pressupostos que no estiguin condicionats per les “cacicades nacionalistes” i les “humiliacions” d’ERC i Bildu. Amb tot, Casado va concloure que “no es pot governar” amb “aquests socis” i uns pressupostos que “sumeixen en la ruïna els nostres fills i néts”. Davant d’això, la portaveu del PSOE, Adriana Lastra, va replicar que totes dos formacions són democràtiques perquè les han votat els ciutadans.

Per la seua part, el PNB va advertir que, malgrat el seu aval inicial als comptes, queda “molt per transitar”, sobretot per l’impost al dièsel.

Un independentisme desunit s’enfronta a Madrid

ERC i JxCat van protagonitzar ahir al Congrés el seu enèsim desacord, aquesta vegada a compte dels pressupostos generals de l’Estat per al 2021. I és que els dos partits que integren el Govern de la Generalitat s’han col·locat en pols oposats durant el primer test dels comptes a la Cambra baixa. Mentre que els d’Oriol Junqueras van apostar per facilitar la tramitació, els de Carles Puigdemont van presentar una esmena a la totalitat. “Amb la que està caient seria tremendament irresponsable no escoltar, no parlar, no dialogar i no negociar, això no ens fa menys independentistes”, va afirmar el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián.

Dimecres, Laura Borràs, de JxCat, havia dit a la Cambra que els motius dels republicans per esmenar anteriors pressupostos de l’Estat es podien reproduir ara “paraula per paraula”. D’altra banda, els diputats del PDeCAT, que van per lliure, es van afegir al suport d’ERC.

tracking