SEGRE

POLÍTICA ESPANYOLA

ERC pressiona Sánchez perquè negociï els comptes en una bilateral amb la Generalitat

Pacta amb Podem i Bildu esmenes per suspendre els desnonaments fins al 2022 || JxCat insinua que Esquerra vol “treure avantatge” de la inhabilitació de Torra demanant ara negociar amb l'Executiu

Gabriel Rufián, ahir en roda de premsa després de la junta de portaveus del Congrés dels Diputats.

Gabriel Rufián, ahir en roda de premsa després de la junta de portaveus del Congrés dels Diputats.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Esquerra Republicana va reclamar ahir al Congrés la celebració d’una reunió bilateral entre el Govern central i el de la Generalitat per a la negociació pressupostària i el suport de la seua formació als nous Pressupostos Generals de l’Estat del 2021. En roda de premsa al Congrés, Rufián va defensar aquesta negociació bilateral al·legant que “hi ha d’haver una delegació” del Govern central, amb el PSOE i Unides Podem d’una banda, i del de Catalunya i Esquerra Republicana, “per intentar parlar-ne”. Segons el seu parer, es tracta d’un model que no ha d’estranyar perquè també el hovern Basc participa en les converses amb el PNB: “Estic convençut que el lehendakari [Iñigo] Urkullu deu haver participat en les negociacions”, va dir.

La formació independentista ha presentat unes 320 esmenes als nous comptes, cinc de les quals de totalitat amb què busquen deixar sense diners la Casa Reial, el Tribunal Constitucional, els ministeris de Defensa, de l’Interior i el Tribunal de Comptes.

Els pressupostos posen de manifest la tensió entre ERC i JxCat i entre el PSOE i Unides Podem

Unes “esmenes de protesta” sobre les quals, va reconèixer Rufián, tenen “poques esperances que prosperin”, però després n’hi ha altres “de proposta”, amb modificacions fiscals, d’inversió i de protecció social. Així doncs, ERC ha proposat elevar els impostos a la renda de capital, una rebaixa, o fins i tot eliminació de l’IVA a productes d’higiene femenina, un augment de la tributació al joc en línia, augmentar els fons dirigits a la dependència i mesures dirigides a la regulació dels preus del lloguer, pal·liar els desnonaments i el tall de subministraments, amb fons concrets per aquestes qüestions.

En aquest sentit, Unides Podem, ERC i EH Bildu han pactat dos esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat per suspendre els desnonaments fins al desembre del 2022 i per impedir els talls de llum, aigua i gas durant l’estat d’alarma, i han confiat que el PSOE s’afegeixi a aquesta iniciativa.

Per la seua banda, la portaveu de Junts al Congrés, Laura Borràs, va replicar al seu homòleg d’ERC, Gabriel Rufián, que el Govern central i el català no poden obrir una negociació bilateral sobre els Pressupostos per al 2021 perquè “el president” del Govern, amb referència a Quim Torra, ja no és al càrrec després d’haver estat “inhabilitat” pel Tribunal Suprem, per la qual cosa sospita que els republicans estan intentant “treure avantatge” d’aquesta condemna.

Un suport que, segons va recordar ahir la ministra portaveu, María Jesús Montero, no està tancat per complet i que ha partit en tot cas de converses sobre “números i comptes públics” i no d’un altre tipus de demandes, segons va assenyalar la ministra, en al·lusió a la situació penitenciària de presos d’ETA.

El president del Govern presumeix del suport als seus pressupostos El president del Govern, Pedro Sánchez, va esquivar ahir la polèmica pel suport d’EH Bildu als Pressupostos, una posició que segueixen censurant veus del seu propi partit, i va presumir que els comptes van superar el primer tràmit parlamentari amb un marge ampli. Sánchez va defensar a la sessió de control del Senat el suport de 198 diputats a la tramitació pressupostària, en una intervenció en la qual no va esmentar ni una sola vegada la formació abertzale ni les reticències amb què han rebut alguns barons socialistes la seua predisposició a donar el als comptes de La Moncloa.

tracking