SEGRE

ESNOTICIA

Moncloa només abaixa l'IVA de les màscares quirúrgiques

Al 4%, i el manté per a la resta al 21 per cent || Facua ho veu “lamentable” i considera que el preu màxim encara és alt

Un ancià amb una mascareta quirúrgica, dimarts, a Madrid.

Un ancià amb una mascareta quirúrgica, dimarts, a Madrid.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La rebaixa de l’IVA de les mascaretes aprovada dimarts pel Govern espanyol i que es va publicar ahir al BOE només afecta les quirúrgiques d’un sol ús i deixa fora la resta. D’aquesta manera, les mascaretes higièniques i les FFP2 mantindran l’IVA al 21%, que és el tipus general, i no es beneficiaran d’aquesta reducció implementada per Moncloa després de rebre l’aval exprés de la Unió Europea. Al contrari, les quirúrgiques d’un sol ús tindran un IVA superreduït del 4% i un preu màxim de venda al públic de 72 cèntims d’euro. El canvi de tributació, a més, com va explicar la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, suposarà una rebaixa addicional del preu màxim de venda d’aquest producte d’un 35%, amb la qual cosa el preu final per unitat serà, a tot estirar, de 62 cèntims.

Així les coses, Facua va qualificar de “lamentable” que el Govern espanyol hagi deixat fora de la rebaixa de l’IVA les mascaretes higièniques i les FFP2, i va alertar que aquesta decisió “perjudicarà” els ciutadans que les fan servir. Igualment, aquesta organització de consumidors va manifestar que el preu màxim de 72 cèntims és encara massa elevat perquè “l’any 2019 podien comprar-se màscares quirúrgiques a cinc cèntims”.

Sanitat adverteix que el risc de contagi augmenta al cridar El ministeri de Sanitat ja considera que parlar alt, cridar, cantar o quedar-se en llocs tancats i amb poca ventilació són factors que incrementen el risc de contagi per coronavirus. Així consta en l’última actualització del document d’informació cientificotècnica elaborat pel departament de Salvador Illa, en el qual dedica per primera vegada un ampli apartat a la transmissió per aerosols. Perquè aquesta sigui possible, segons posa en relleu el ministeri de Sanitat, les partícules han de contenir microorganismes viables, en prou quantitat per infectar i impactar en els teixits del tracte respiratori.

tracking