SEGRE

TRIBUNALS POLÈMICA

El Constitucional avala les devolucions “en calent”

Dóna suport a la llei mordassa del PP, amb dos magistrats en contra ||

Alguns migrants han estat traslladats a hotels de les Canàries.

Alguns migrants han estat traslladats a hotels de les Canàries.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional va donar ahir el vistiplau a la llei de seguretat ciutadana, més coneguda com a llei mordassa, aprovada durant el Govern de Mariano Rajoy. En una sentència que va tenir els vots discrepants de dos magistrats, el tribunal de garanties va avalar les devolucions “en calent” de migrants a la frontera de Ceuta i de Melilla al considerar que aquest règim especial previst per a les ciutats autònomes “és conforme a la doctrina del Tribunal Europeu de Drets Humans” per “restablir immediatament la legalitat transgredida”. Igualment, el Constitucional va donar per bo que es consideri “infracció greu” el fet de manifestar-se al davant del Congrés, del Senat o dels Parlaments autonòmics i incomplir les restriccions de circulació de persones. D’altra banda, quan no constitueixin un delicte, els magistrats també van avalar que les ocupacions d’immobles en contra de la voluntat del propietari siguin considerades una infracció. També les forces de seguretat podran sancionar partint d’aquesta norma els venedors ambulants sense llicència i els que ocupin la via pública “en infracció al que disposa la llei”. L’únic punt que van tombar va ser el del veto a gravar els membres de les forces i cossos de seguretat de l’Estat exercint les seues funcions.

La sentència del Tribunal Constitucional va arribar passats cinc anys des de la presentació dels recursos d’inconstitucionalitat, que ara han quedat desestimats majoritàriament. La norma va ser recorreguda pel PSOE, Esquerra Plural, UPyD i el Grup Mixt.

Menys migrants a Arguineguín però puja la tensió institucional Uns 900 migrants del total de 2.700 que va arribar a haver-hi al moll d’Arguineguín fa només uns dies ja han sortit del recinte. D’aquesta manera, mentre la pressió en aquest campament improvisat baixa, creix la tensió entre el Govern espanyol i les autoritats canàries. L’alcalde de Santa Cruz de Tenerife, José Manuel Bermúdez, va acusar la delegació de l’Executiu a les Canàries d’impedir a 200 migrants que havien estat traslladats a territori tinerfeny agafar un vaixell amb destinació a Huelva. En canvi, fonts del ministeri de l’Interior van afirmar no haver donat “cap ordre” d’impedir-los el desplaçament. Així les coses, el portaveu del Govern de les Canàries, Julio Pérez, va exigir que els migrants siguin traslladats a la Península per compartir la càrrega de la migració amb la resta de l’Estat. El ministre de Migracions, José Luis Escrivá, visitarà avui l’arxipèlag per intentar rebaixar el xoc i el d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, es desplaçarà al Marroc.

tracking