SEGRE

MIGRACIÓ CRISI

El Govern central tanca la porta al trasllat d'immigrants

Anuncia la creació d'un campament i demana suport al Marroc || Les Canàries, desbordada, exigeix derivacions a la Península

Desenes d’immigrants traslladats del moll d’Arguineguín esperen a entrar a un campament.

Desenes d’immigrants traslladats del moll d’Arguineguín esperen a entrar a un campament.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central continua buscant solucions a la crisi migratòria a les Canàries, però sense traslladar de forma regular a la Península totes persones que arriben a les illes, una cosa que exigeix l’Executiu autonòmic socialista, que es nega a continuar sent l’únic territori que sostingui la pressió de l’arribada de pasteres.

Ahir, l’acció del Govern es va desplegar a Las Palmas de Gran Canària amb la visita del ministre de Migracions, José Luis Escrivá, i al Marroc, amb el viatge del d’Interior, Fernando Grande Marlaska.

Escrivà assegura que el 90% dels immigrants arribats són “expulsables als seus països d’origen”

Escrivá va anunciar que l’Executiu habilitarà amb caràcter d’urgència campaments amb 6.000 places a les illes de Gran Canària, Tenerife i Fuerteventura per anar acollint els immigrants que ara es reparteixen per disset complexos turístics i, de forma paral·lela, treballarà per dotar d’unes altres 7.000 places estables a l’interior d’immobles. Així mateix el titular de Migracions va destacar que “el 90%” dels gairebé 19.000 immigrants que han arribat en pastera a les illes en el que va d’any “són expulsables als seus països d’origen” i va assegurar que els trasllats a la Península que pot promoure el seu departament se cenyeixen exclusivament a persones en situació de vulnerabilitat.

En aquesta mateixa línia, el ministre de l’Interior va explicar que el Govern vol evitar que les Canàries es converteixin en la “via d’entrada irregular a Europa”. Per això va reclamar al Marroc la necessitat d’“incrementar” el control dels fluxos migratoris a les Canàries i va demanar cooperació del Govern marroquí per reforçar les repatriacions dels seus nacionals, ja que són més de la meitat dels migrants arribats irregularment a les illes.

Marlaska també va tornar a insistir que el seu Executiu no està per la feina d’enviar migrants a la Península de manera massiva com li reclamen tant el govern canari com Unides Podem i algunes entitats humanitàries.

El president canari, Ángel Víctor Torres, que va comparèixer a Las Palmas amb Escrivà, va subratllar que les derivacions a la Península continuen sent una exigència de les Canàries perquè és una “obligació solidària” establerta al pacte europeu d’asil i migracions, i perquè les illes només poden acollir un percentatge dels immigrants que arriben. En aquest sentit, va assegurar que només se sentirà satisfet quan “es desmantelli” per complet el campament del moll d’Arguineguín, on han arribat a amuntegar-se més de 2.500 persones, un terç de les quals ja ha estat traslladat a un campament. D’altra banda, comunitats com Catalunya o Eukadi es van obrir a acollir els 9.000 migrants que encara queden a les illes.

Desenes d’immigrants traslladats del moll d’Arguineguín esperen a entrar a un campament.

Desenes d’immigrants traslladats del moll d’Arguineguín esperen a entrar a un campament.EFE

tracking