SEGRE

PROCÉS TRIBUNALS

Les presons catalanes advoquen per indultar els condemnats per l'1-O

Envien els seus informes al Tribunal Suprem perquè es pronunciï || A l'espera que es manifesti la Fiscalia, l'última paraula la tindrà el Govern de Sánchez

La cúpula de l’1-O, al banc del Suprem, el primer dia del judici, el 12 de febrer del 2019.

La cúpula de l’1-O, al banc del Suprem, el primer dia del judici, el 12 de febrer del 2019.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem ja té sobre la taula els informes de les presons catalanes a favor que es concedeixi l’indult als líders independentistes empresonats per l’1-O, segons va avançar TV3. Aquests informes, que van arribar a Madrid a finals del mes passat, formen part de la documentació que obtenen els magistrats que van condemnar la cúpula del procés a penes d’entre nou i tretze anys de presó abans d’emetre la seua opinió sobre la conveniència o no de suspendre l’execució de la pena i deixar en llibertat els nou dirigents independentistes que segueixen en tres centres penitenciaris de Catalunya. Elaborats per un equip multidisciplinari, subratllen l’“evolució favorable” dels condemnats i advoquen per avalar els indults. A l’espera de l’opinió de la Fiscalia i amb independència del que determini el Suprem, serà el Govern espanyol el que tindrà l’última paraula en aquesta qüestió.

A la taula de Moncloa també hi ha ja les peticions d’indult per als altres tres dirigents de l’independentisme jutjats pel Suprem però que no van ser condemnats a penes de presó. Es tracta de Carles Mundó i Meritxell Borràs, que formaven part del Govern de Carles Puigdemont en el moment de la declaració unilateral d’independència i de l’aplicació de l’article 155, i Santi Vila, que era conseller d’Empresa i va dimitir del càrrec en vigílies del 27 d’octubre de fa tres anys.

Els informes de les presons es van enviar a l’octubre i destaquen l’“evolució favorable” dels presos

El procés per a l’indult dels líders de l’1-O va començar fa pràcticament un any, amb les peticions presentades per l’advocat Francesc de Jufresa. També la UGT catalana va sol·licitar l’indult per a Dolors Bassa, consellera de Treball amb Puigdemont i exlíder ugetista a Girona. Per a Carme Forcadell, expresidenta del Parlament, van sol·licitar l’indult els també expresidents Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert.

Cuixart supedita la negociació amb Moncloa a una amnistia El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va supeditar ahir la negociació amb l’Estat a l’aprovació d’una llei d’amnistia per als condemnats del procés. En una entrevista a El Temps, Cuixart, empresonat des de fa més de tres anys per l’1-O, va demanar a l’independentisme que no es “desorienti amb cants de sirena” i va instar el Parlament a finalitzar la “legislatura de la repressió” amb l’aprovació d’una llei d’amnistia “directament”. I és que a l’Estat espanyol seria el Congrés el que hauria d’aprovar una norma així. Cuixart va subratllar, així mateix, que, en vigílies de Nadal, hi ha “prop de 3.000 represaliats”. També va recordar que aquest serà el quart Nadal que passarà a la presó. “Aprofitem la repressió com a palanca de transformació democràtica i per denunciar la violació de l’exercici dels drets fonamentals a l’Estat espanyol”, va concloure.

tracking