SEGRE

ESNOTICIA

Prop de 300.000 catalans ja podran ser immunes per Setmana Santa

Salut preveu començar al gener a administrar les primeres vacunes a 175.000 persones || Prioritzarà els vulnerables, sanitaris i altres treballadors essencials

Viatgers arribant ahir al Prat, el primer dia en què s’exigia tenir una PCR negativa.

Viatgers arribant ahir al Prat, el primer dia en què s’exigia tenir una PCR negativa.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pròxima Setmana Santa prop de 300.000 catalans podria estar ja immunitzats davant la Covid-19. Així ho va augurar ahir el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, a RAC1, on va explicar que Catalunya espera començar a vacunar la població a finals de gener, quan està previst que arribin les primeres 350.000 dosis de la vacuna de Pfizer-BioNTech. Aquestes podran administrar-se a prop de 175.000 persones, ja que es fan servir dos dosis del fàrmac, amb un mes de separació entre la primera i la segona. Els que la rebin començarien a desenvolupar immunitat a mitjans de març, ja que aquesta s’obté 15 dies després de rebre l’última dosi.

Després d’aquesta primera remesa la Generalitat té previst rebre’n al febrer una segona, de la qual es podrien beneficiar fins a 140.000 persones més, la qual cosa permetria que uns 300.000 ciutadans estiguessin ja immunitzats a mitjans del mes d’abril. A aquest ritme, va assenyalar Argimon, un 70% dels catalans podrien estar vacunats durant el 2021, però no abans de l’estiu.

Argimon augura que durant el 2021 un 70% de la població catalana ja podrà estar vacunada

Aquestes primeres dosis, segons va informar Salut, que ja ha adquirit 10 milions de xeringues per subministrar-la, s’administraran prioritzant les persones més vulnerables, els treballadors essencials i els que tenen més exposició al virus i a les persones amb més risc de transmissió, encara que no necessàriament en aquest ordre.

En un altre ordre de coses, el Govern central té previst aprovar avui un pla de vacunació que serà unitari a tot l’Estat i concretarà quins són els grups prioritaris que rebin les primeres dosis en els 13.000 centres sanitaris que hi estaran habilitats.

En aquest sentit, des de l’Executiu van garantir que Espanya tindrà prou dosis per començar a administrar-les “immediatament després” que siguin autoritzades per l’Agència Europea de Medicaments.

L’eficàcia de la vacuna d’Oxford i AstraZeneca pot arribar al 90%

La vacuna contra la Covid-19 desenvolupada per la universitat anglesa d’Oxford amb la farmacèutica AstraZeneca ha demostrat una eficàcia mitjana del 70%, però pot arribar fins al 90%, segons els resultats preliminars de la tercera fase de les proves clíniques. 

La seua eficàcia depèn de com s’administrin les dosis. La més alta, del 90%, s’obté si s’aplica mitja dosi i un mes després una de completa. Però l’eficàcia baixa al 62% quan s’administren dos dosis completes. Segons els investigadors, la diferència podria deure’s que amb l’aplicació d’una dosi més baixa el sistema immunològic es prepara millor abans de rebre la segona.

Malgrat que l’eficàcia d’aquesta vacuna d’Oxford es presenta inferior a les anunciades per les farmacèutiques Moderna i Pfizer (entorn del 95%), el seu avantatge és que és més barata de fabricar i també més fàcil de conservar, cosa que en facilitaria la distribució.

tracking