SEGRE

POLÍTICA EUROPA

Alemanya celebrarà eleccions al setembre, les primeres sense Merkel

Després de 15 anys al poder, la cancellera no es presentarà pel bloc conservador, que encara ha d'elegir candidat || Els sondejos situen el tàndem CDU-CSU favorit

Protesta contra la globalització intentant estavellar un cotxe a la seu de la cancelleria - Un automòbil va irrompre ahir a la zona de seguretat de la cancelleria alemanya estavellant-se al costat de la tanca que dóna accés a l’edifici, en el ...

Protesta contra la globalització intentant estavellar un cotxe a la seu de la cancelleria - Un automòbil va irrompre ahir a la zona de seguretat de la cancelleria alemanya estavellant-se al costat de la tanca que dóna accés a l’edifici, en el ...EFE/EPA/JEAN-MARC WIESNER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern alemany va proposar ahir al president del país, Frank-Walter Steinmeier, la data del 26 de setembre del 2021 per a la celebració de les pròximes eleccions generals, les primeres en les quals no serà candidata Angela Merkel des del 2005. La viceportaveu del Govern, Martina Fietz, va comunicar aquesta proposta, que va ser consensuada abans amb els poders regionals pel ministre de l’Interior, el conservador Horst Seehofer, per evitar eventuals problemes amb calendaris vacacionals o festius a escala dels lands.

Merkel ja va anunciar el 2018 que no optaria a la reelecció al final de l’actual mandat, el quart, des que va accedir a la cancelleria ara fa 15 anys.

Fins ara, únicament el cogovernamental Partit Socialdemòcrata (SPD) ha definit qui serà el seu candidat a la cancelleria, l’actual vicecanceller i ministre de Finances, Olaf Scholz.

El bloc conservador ha de triar la seua candidatura, qüestió que ha de decidir-se per consens entre la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de la cancellera Merkel i la seua agermanada Unió Socialcristiana (CSU). La CDU té pendent des de l’abril, ajornada per la pandèmia, l’elecció de la seua nova presidència, per a la qual hi ha tres aspirants oficials: el primer ministre de Renània del Nord-Westfàlia, Armin Laschet, lleial a la línia de Merkel, i Friedrich Merz i Norbert Röttgen. Al costat dels tres candidats de la CDU s’atribueixen aspiracions a la candidatura del bloc conservador al líder de la CSU i primer ministre de Baviera, Markus Söder, que avantatja en popularitat els tres representants del partit matriu.

Els altres partits –la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD), els Verds, l’Esquerra i el Partit Liberal (FDP)– tenen així mateix pendent la qüestió.

Els sondejos situen el bloc conservador en una intenció de vot del 36%.

tracking