SEGRE

POLÍTICA ACORDS

L'acord entre ERC i el Govern central preveu una inversió a Catalunya de 2.339 milions

Un 19,13% del total que rebran les comunitats i superior a la contribució del PIB català a Espanya || Aragonès diu que el Govern assumirà l'Ingrés Mínim Vital i el repartiment de fons de recuperació

Pere Aragonès va presentar ahir l’acord al costat de Rufián, en connexió telemàtica des de Madrid.

Pere Aragonès va presentar ahir l’acord al costat de Rufián, en connexió telemàtica des de Madrid.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident de la Generalitat i coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, va anunciar ahir que l’acord entre els republicans i el Govern central sobre els Pressupostos Generals de l’Estat preveu un increment de la inversió de l’Estat a Catalunya fins als 2.339,4 milions d’euros.

En roda de premsa telemàtica al costat del portaveu de la formació al Congrés, Gabriel Rufián, després que l’executiva d’ERC ratifiqués aquest acord, va destacar que les inversions i transferències de capital de l’Estat cap a la Generalitat arribaran al 19,13% del total del que rebran les comunitats, per sobre del pes de la població catalana (16,3%) i superarà “lleugerament” la contribució del PIB català a Espanya (19%). Aragonès va subratllar que és la primera vegada que això passa: “És un dels criteris que hem estat batallant sempre i que mai no s’havia complert.”

Ayuso adverteix que serà “el pitjor malson polític” per als que intentin “robar als madrilenys”

Així mateix, va explicar que el pacte també contempla que la Generalitat gestioni directament l’Ingrés Mínim Vital (IMV), que va qualificar com “una fita important”, i a més va recalcar que servirà per coordinar-lo amb altres prestacions, com ara la Renda Garantida de Ciutadania (RGC). Va afegir que també hi haurà una transferència de recursos amb l’objectiu de cobrir els costos d’aquesta prestació i per incorporar personal nou que s’encarregui d’aquest assumpte, però va aclarir que els criteris sobre com es reparteix l’IMV i quines persones poden accedir no es modificaran.

El coordinador nacional d’ERC va informar que el pacte amb el Govern central incorpora un increment en el finançament de polítiques de dependència i de beques educatives, una moratòria de la cotització dels autònoms per al desembre, gener i febrer, i la creació d’un corredor humanitari per a projectes d’ajuda a refugiats i sol·licitants d’asil amb un finançament de 4 milions d’euros.

A més, Aragonès va explicar que el pacte també garanteix que la Generalitat participi directament en el repartiment dels fons europeus de recuperació per la pandèmia, tant per identificar els projectes que s’han d’executar com la mateixa gestió dels recursos. D’altra banda, des de Madrid, i en connexió telemàtica en la roda de premsa, el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va constatar que amb els suports que està tancant el Govern espanyol amb els Pressupostos Generals de l’Esatdo es “culmina un canvi de paradigma”. En aquest sentit, va celebrar que el Govern espanyol es vegi obligat a buscar fórmules que siguin més “progressistes” pactant amb l’independentisme basc i català.

Rufián va reivindicar que, tal com es van comprometre durant la campanya electoral, “fan servir la força política al servei dels interessos de Catalunya”. “Voler gestionar el dia a dia no ens fa menys republicans, independentistes ni d’esquerres”, va sentenciar. Finalment, va concloure que “no volem regalar ni el present ni el futur”.

L’endemà de conèixer-se que ERC havia pactat amb l’Executiu acabar amb el que Gabriel Rufián va anomenar el “dúmping fiscal” de Madrid, regió que va qualificar de “paradís fiscal” al bonificar aquests tributs, Ayuso va prometre que serà “el pitjor malson” de qui vulgui “tocar la butxaca al contribuent madrileny per pagar la festa i la corruptela a l’independentisme”.

Sánchez va defensar l’acord amb Esquerra, perquè considera que l’harmonització fiscal “s’ha de produir en determinats impostos” si es vol “garantir una cosa en la qual pot estar d’acord tothom, fins i tot la senyora Ayuso”, com és “la igualtat d’oportunitats de tots els ciutadans visquin on visquin”.

A més, va considerar que acabar amb el dúmping (competència deslleial) fiscal no és un debat ideològic, perquè hi ha altres presidents autonòmics del PP que opinen també que hi ha “problemes en el nostre sistema fiscal”.

tracking