SEGRE

ESNOTICIA

Les comunitats podran adaptar el pla de restriccions per Nadal

Sanitat les insta a buscar el màxim consens per definir les recomanacions concretes en una setmana || Madrid, com Catalunya, prefereix reunions de 10 persones

Brussel·les augura que les primeres vacunes contra la Covid arribaran aquest mes de desembre.

Brussel·les augura que les primeres vacunes contra la Covid arribaran aquest mes de desembre.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes es van donar ahir una setmana de marge per buscar el consens en el pla de recomanacions de salut pública per Nadal, encara que seran aquestes les que adoptin les mesures en funció de la seua situació epidemiològica.

El titular de Sanitat, Salvador Illa, va assegurar després de la reunió del Consell Interterritorial que tots els territoris van mostrar voluntat per arribar al màxim consens sobre les restriccions durant les celebracions nadalenques. Tanmateix, va aclarir que les comunitats autònomes tindran l’última paraula en com aplicar-les perquè la incidència del virus és diferent en cada una.

Espanya va superar ahir els 44.000 morts per coronavirus, més de 24.600 en residències

L’esborrany de l’Executiu del pla per Nadal, que es va conèixer dimarts, recomana que les reunions no superin el màxim de sis persones i amplia el límit de restricció de mobilitat nocturna fins a la una de la matinada en dies assenyalats com la Nit de Nadal i la nit de Cap d’Any, mentre aconsella no celebrar cavalcada de Reis, entre altres mesures.

Davant d’aquestes mesures, diverses comunitats autònomes van plantejar durant la trobada poder aplicar restriccions més laxes. Madrid, per exemple, va demanar ampliar les reunions familiars i socials a un màxim de deu persones els dies 24, 25 i 31 de desembre i 1 i 6 de gener, mentre que per a les celebracions de la Nit de Nadal i la nit de Cap d’Any aposta per reduir el toc de queda de 01.30 a 06.00 hores. També Múrcia va avançar que va proposar per escrit d’ampliar a deu persones les reunions si continua la bona evolució epidemiològica en les tres setmanes vinents. Per la seua part, Galícia va apostar perquè en el còmput de persones en les reunions familiars d’aquells dies no es tinguin en compte els nens.

Al contrari, el País Basc va defensar les mesures que recull el document enviat pel ministeri de Sanitat.

Dimarts la Generalitat va obrir també la porta a la possibilitat de permetre reunions de fins a 10 persones i flexibilitzar la mobilitat nocturna de cara a les festes.

Tot i això, malgrat que Illa va assegurar que el pla nadalenc s’ha de perfilar, el president del Govern, Pedro Sánchez, va assegurar que encara que tindrà “màxima actitud de diàleg i acord amb totes les comunitats autònomes”, la proposta de limitar les reunions a sis persones no és “a caprici”.

Durant la reunió, en la qual també va ser-hi present la comissària europea de Sanitat, Stella Kyriades, també es va analitzar el pla de vacunació aprovat pel Govern i que es continua perfilant. En aquest sentit, Kyriades va afirmar que tots els estats de la Unió Europea tindran la vacuna alhora i que la distribució es farà d’acord amb la població de cada país. Així mateix, va enviar un missatge de tranquil·litat sobre la seguretat de les vacunes i va afirmar que totes tindran l’autorització de l’Agència Europea del Medicament.

Pel que fa a la situació epidemiològica a Espanya, el ministre Illa va insistir a fer una crida a la prudència perquè, malgrat que porta encadenant més d’una setmana de descens de casos, encara “estem en nivells preocupants”. Sanitat va comptabilitzar ahir 10.222 nous positius, amb una incidència acumulada de 340 casos per cada 100.000 habitants, mentre que, d’altra banda, el número de morts es va elevar a 44.037, més de 24.600 en residències.

Experts proposen vacunar primer només sanitaris Un grup d’experts catalans ha proposat dividir la població en vuit grups prioritaris per rebre la vacuna contra la Covid-19. El primer estaria format pel personal sanitari en contacte amb pacients, els treballadors de residències d’ancians i personal de primers auxilis. Tot i això, a diferència del pla de vacunació del Govern, exclouria els usuaris de geriàtrics, segons va publicar ahir La Vanguardia.

tracking