SEGRE

ESNOTICIA

Sánchez i Conte s'alien per desbloquejar el fons de la UE

Esperen arribar a un acord amb els 27 abans d'acabar l'any || Iglesias reconeix que hi ha tensions en el Govern de coalició

Sánchez, durant la trobada ahir amb Conte a Palma.

Sánchez, durant la trobada ahir amb Conte a Palma.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els governs espanyol i italià van celebrar ahir a Palma de Mallorca una cimera bilateral en la qual tots dos es van comprometre a treballar de manera conjunta per provar de fer pinça i aconseguir un acord entre els 27 estats membre de la UE que permeti posar en marxa el fons de reconstrucció de 750.000 milions d’euros pactat el mes de juliol passat abans que finalitzi l’any.

La negociació es troba estancada a causa del bloqueig exercit per Hongria i Polònia, que al·leguen que el mecanisme que vincula els ajuts al respecte de l’Estat de dret té una base “ideològica” i no compta amb les “garanties” adequades.

Espanya i Itàlia demanen encaminar el mecanisme de presa de decisions de la UE a la majoria qualificada

Davant d’això, tant el cap de l’Executiu espanyol, Pedro Sánchez, com el seu homòleg italià, Giuseppe Conte, van coincidir a destacar que és important preservar l’acord assolit al juliol que “lliga tots els països membres” i és fruit del “diàleg” entre els estats membre, el Parlament i la Comissió Europea. Amb tot, van coincidir que en un futur serà necessari revisar “els mecanismes de presa de decisions de la UE” perquè aquestes no hagin de ser aprovades per unanimitat, sinó que n’hi hagi prou amb una majoria qualificada.

Itàlia i Espanya van ser els països europeus més colpejats per la primera onada i seran, per tant, les més beneficiades pel fons de recuperació. A Espanya li correspondran uns 140.000 milions d’euros, dels quals al voltant de 72.000 milions els percebrà via transferències fins al 2023, si bé els pressupostos per al 2021 ja inclouen 27.000 milions avançats d’aquests fons.

Precisament el repartiment d’aquesta partida va provocar tensions dins del govern de coalició després que Sánchez deixés fora de la comissió que els gestionarà el vicepresident Pablo Iglesias i més tard reculés i l’hi inclogués.

Arran d’aquest episodi, Iglesias va reconèixer ahir que aquest tipus de desacords són sempre presentin en el si de l’Executiu, ja que cada formació representen “coses diferents” i tenen “pressions diferents”.

Malgrat aquesta situació, va coincidir amb el president a destacar que es deu a la falta de pràctica, ja que Espanya és la primera vegada que té un govern de coalició.

tracking