SEGRE

TURQUIA POLÍTICA

Cadena perpètua per a 337 turcs per l'intent de cop d'Estat del 2016

La justícia considera que formen part de la confraria del clergue Fethullah Gülen, enfrontat a Erdogan || La majoria dels condemnats són militars i hi ha 4 civils

La policia assegura l’àrea davant la presó de Sincan durant l’audiència final als 475 acusats.

La policia assegura l’àrea davant la presó de Sincan durant l’audiència final als 475 acusats.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tres anys i mig després del fallit cop d’Estat que va sacsejar Turquia el 2016 deixant 250 morts, els jutges van posar ahir fi a un dels judicis més importants contra els responsables, amb sentències de cadena perpètua per a 333 militars i quatre civils.

En el macrojudici hi havia 475 acusats, gairebé tots militars, dels quals només 70 van ser absolts, mentre que els altres van rebre condemnes de diversa gravetat. En total, 291 acusats van ser condemnats a una o diverses cadenes perpètues agreujades i 46 a la perpètua simple.

Entre els reus més destacats hi ha 25 pilots militars que la nit del cop, el 15 de juliol del 2016, van enlairar-se amb caces bombarders de la base aèria d’Akinci, a prop d’Ankara, que els militars revoltats havien convertit en la seua caserna central.

Onze d’aquests pilots van llançar bombes sobre la ciutat, una acadèmia policial, el Parlament i un encreuament proper al palau presidencial, i hi van matar 68 persones, a la qual cosa s’afegeixen nou civils morts en altres enfrontaments, la qual cosa porta el total de víctimes a Ankara a 77. Per això, cadascun d’aquests pilots com altres acusats considerats màxims responsables de l’operació, van rebre 79 cadenes perpètues agreujades, una per cada víctima, més una per “intentar derrocar l’ordre constitucional” i una altra per “intent d’assassinar el president”.

La màxima pena també va ser imposada a quatre civils, considerats membres d’alt rang de la confraria del predicador Fethullah Gülen, exiliat des del 1999 als Estats Units i considerat per Ankara instigador del cop, extrem que el teòleg sempre ha negat. El president del país, Recep Tayyip Erdogan, i Gülen eren aliats polítics fins que la Policia i la Fiscalia, suposats simpatitzants del clergue, segons el Govern turc, van obrir una investigació sobre corrupció el 2013 contra diversos alts càrrecs de l’Executiu. Llavors, el mandatari va acusar Gülen de conspirar i erigir un Estat paral·lel per derrocar el Govern amb ajuda de la Policia i mitjans simpatitzants, iniciant una campanya d’arrestos que es va intensificar arran de l’intent d’aldarull. Més de 100.000 persones van ser detingudes i en queden 28.000 entre reixes.

tracking