SEGRE

PARTITS NEGOCIACIÓ

L'acord d'ERC per als pressupostos de l'Estat espanyol enverina l'enfrontament amb JxCat

Junts creu que els comptes per al 2021 són “autonomistes” i que contenen una vegada més promeses “falses” i “buides” || Ciutadans confirma que no els recolzarà a l'estar pactats amb Esquerra i Bildu

La presidenta madrilenya i el líder del PP català, Alejandro Fernández, ahir, a Barcelona.

La presidenta madrilenya i el líder del PP català, Alejandro Fernández, ahir, a Barcelona.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’acord entre el Govern espanyol i ERC per donar suport als pressupostos generals de l’Estat del 2021 ha aprofundit encara més la fractura dels republicans amb JxCat, el seu encara soci a la Generalitat. Així, la portaveu dels juntistes al Congrés, Laura Borràs, i Elsa Artadi, vicepresidenta de la formació, van verbalitzar ahir el malestar que ha causat aquest pacte a les files dels de Carles Puigdemont. Totes dos van titllar els pressupostos d’“autonomistes” i van afirmar que contenen promeses “falses” i “buides”. També van lamentar que l’independentisme no hagi aconseguit consensuar una postura comuna davant dels comptes de Moncloa i van advertir que l’harmonització fiscal defensada pels d’Oriol Junqueras suposarà una nova Llei Orgànica d’Harmonització del Procés Autonòmic (Loapa) de caràcter financer (més informació al desglossament). Per la seua part, Meritxell Budó, dirigent de JxCat però al seu torn portaveu del Govern, va donar la “benvinguda” al pacte pressupostari d’ERC i l’Executiu de Pedro Sánchez, encara que va afegir que l’important és “veure que s’executa”.

D’altra banda, els republicans van rubricar el seu suport als comptes de l’Estat amb el seu vot favorable en la comissió de Pressupostos, que ahir els va donar llum verda i els va elevar de nou al ple del Congrés. S’hi van pronunciar així mateix a favor els representants del PSOE, Unides Podem, Esquerra Republicana i el PNB, mentre que EH Bildu es va abstenir. Per contra, PP, Cs i Coalició Canària, que representa el Grup Mixt, s’hi van oposar. D’aquesta manera, el partit taronja va deixar entreveure el que va anunciar hores després Inés Arrimadas. Després d’haver facilitat la tramitació dels comptes a mitjans d’aquest mes, ara han decidit oposar-s’hi al no ser “moderats” i pels pactes de Moncloa amb ERC i Bildu. El diputat del PDeCAT Ferran Bel, que representa el Grup Plural en la comissió pressupostària, va optar per no votar, a l’espera d’acabar de negociar un acord perquè els quatre diputats que continuen sota la disciplina de la formació de David Bonvehí donin suport als comptes de l’Estat.

La comissió pressupostària aprova els comptes i els eleva al ple del Congrés, que els haurà d’avalar

En paral·lel, l’expresident Felipe González va criticar l’acord de Sánchez amb ERC i Bildu i va remarcar que “ningú em fa callar”, en al·lusió a la portaveu parlamentària dels socialistes, Adriana Lastra.

En això mateix va incidir el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que va dir que la proposta d’harmonització va nàixer del president valencià, Ximo Puig. Gabriel Rufián, portaveu d’ERC al Congrés, va admetre que, malgrat el pacte, no s’acabarà amb el “xiringuito fiscal” de Madrid a curt termini.

Ayuso desafia les altres comunitats a abaixar tributsLa presidenta madrilenya, Isabel Díaz-Ayuso, va convidar ahir la resta d’autonomies a abaixar impostos, alhora que va acusar els seus homòlegs socialistes d’altres territoris de crear un “infern fiscal”. Ayuso, que va ser a Barcelona per “defensar l’espanyol”, va dir que el pacte d’ERC i Moncloa és la “ruïna” per a Catalunya. Pere Aragonès, vicepresident i coordinador d’ERC, va replicar a la dirigent madrilenya i va afirmar que la resta de ciutadans són els que han de pagar les rebaixes fiscals que gaudeixen de les grans fortunes a Madrid.

tracking