SEGRE

ESNOTICIA

La Covid-19 retarda la detecció i el tractament de casos de càncer

Les morts augmentaran fins a un 15% en els propers cinc anys || Els hospitals catalans practiquen 2.600 intervencions oncològiques entre el gener i el setembre

Pacient ingressat a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.

Pacient ingressat a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pressió a què la pandèmia sotmet el sistema sanitari ha comportat un descens significatiu de les operacions oncològiques a Catalunya entre els mesos de gener i setembre d’aquest any en comparació amb el mateix període del 2019, segons dades de la conselleria de Salut avançades ahir per TV3. Aquest fet, auguren els experts, comportarà que la letalitat del càncer s’incrementi en els propers anys, i s’espera entre un 5 i un 15 per cent més de morts per aquesta malaltia fins al 2025.

Així, en els primers nou mesos del 2020, es van practicar un total de 15.310 operacions per processos oncològics a Catalunya, 2.601 menys que en el mateix període de l’any passat, d’acord amb els números del departament que encapçala Alba Vergés. A més, a aquest descens se suma el retard en la detecció del càncer perquè molts ciutadans han deixat d’acudir a les consultes per por d’encomanar-se del coronavirus o per la mateixa incapacitat del sistema sanitari d’atendre la resta de patologies durant els moments més àlgids de la pandèmia a Catalunya.

“La pandèmia clarament ha afectat el càncer, sobretot en l’aspecte principal, la demora en la detecció dels nous casos, la qual cosa significa que hi ha pacients que tenen càncer i no ho saben”, va manifestar Aleix Prat, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Clínic de Barcelona. En aquest sentit, només en aquest centre hospitalari, entre el març i l’abril els nous diagnosticats de càncer es van reduir a la meitat, una cosa inusual en vista de les estadístiques, perquè els casos detectats s’incrementaven un 10% any rere any.

El 2020, al contrari, la tendència està sent la inversa, i els diagnòstics nous de càncer s’han desplomat un 15%, la qual cosa podria fer augmentar la mortalitat del càncer entre un 5 i un 15 per cent en els propers cinc anys.

Gairebé el doble d’espera per passar per quiròfan Més enllà de la detecció i el tractament del càncer, el coronavirus també ha afectat l’atenció de la resta de patologies de manera que, segons les dades de la conselleria de Salut, ara hi ha menys persones a les llistes d’espera, però el temps mitjà que hi passen és superior al de l’any passat. La reducció del nombre de pacients en aquestes llistes s’explica també per la falta de nous diagnòstics, derivada de la reticència de molts ciutadans d’acudir als centres sanitaris per por dels contagis, però també per la incapacitat d’atendre les altres patologies durant el pic de la pandèmia. D’aquesta manera, un ciutadà ha d’esperar ara gairebé el doble que abans per passar per quiròfan. De la mitjana de 83 dies d’espera de fa un any, ara han de passar 171 dies. Així mateix, hi ha 5.000 persones menys que esperen una prova diagnòstica. Tot i així, el temps mitjà d’espera és de 137 dies. L’any 2019 era de 96 dies.

tracking