SEGRE

ADMINISTRACIÓ NEGOCIACIÓ

El CGPJ ja compleix dos anys amb el mandat caducat

PSOE i PP no es posen d'acord per renovar els membres || Polèmica per la reforma impulsada per socialistes i Podem

Reunió del CGPJ el mes d’octubre passat.

Reunió del CGPJ el mes d’octubre passat.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) complirà divendres dos anys amb el mandat caducat a l’espera que el Govern espanyol tanqui un acord amb el PP sobre els nous vocals de l’òrgan, en unes negociacions que ja duren des del 2018 i sobre les quals les dos parts guarden silenci a causa dels fracassos del passat. Mai fins ara no s’havia mantingut tant temps en funcions l’òrgan de govern dels jutges.

Caldria remuntar-se al primer Gabinet de José Luis Rodríguez Zapatero, també amb els populars a l’oposició, per trobar alguna cosa similar. Llavors, el CGPJ va estar prop de dos anys en situació d’interinitat, entre el 2006 i el 2008. Durant aquest període, l’òrgan, que aleshores estava controlat per una majoria conservadora, es va pronunciar en contra d’alguns dels seus projectes bandera dels socialistes, com la llei del matrimoni homosexual.

E

l

En aquell CGPJ hi havia l’actual ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, i l’ara responsable de l’àrea de Justícia i Interior del PP, Enrique López. Tots dos són magistrats, admeten la seua bona relació des de fa anys i mantenen contactes discrets des de fa temps per renovar el CGPJ, però les tensions entre La Moncloa i Génova no han permès arribar a una entesa. Campo es mostra optimista i ha expressat diverses vegades el desig d’arribar a un pacte el dia de la Constitució.

Els populars, per la seua banda, es limiten a recordar les seues condicions, que són que Podem no participi en la negociació i que es despolititzi l’òrgan, amb la qual cosa es descartarien candidats amb trajectòria a la política. Així les coses, setmanes enrere, els de Pablo Iglesias, de la mà dels socialistes, van llançar un envit i van presentar al Congrés una proposició de llei per reformar el mecanisme de renovació del CGPJ. L’objectiu era reduir de tres cinquens a majoria absoluta els suports que es necessiten al Congrés per canviar els membres de l’òrgan, amb la qual cosa l’aval del PP ja no caldria. Després de les crítiques rebudes, la reforma ha quedat en suspens.

tracking