SEGRE

NEGOCIACIÓ PRESSUPOSTOS

La Comunitat de Madrid deixa d'ingressar a l'any 4.100 milions pels beneficis fiscals

Experts afirmen que alguns territoris practiquen el “dúmping” i alerten: “La discriminació tributària a Catalunya pot fer perdre inversions” || Sánchez defensa els comptes per superar la crisi

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ahir, defensant els pressupostos per al 2021.

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ahir, defensant els pressupostos per al 2021.PSOE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La polèmica entorn de l’harmonització fiscal acordada entre el Govern espanyol i ERC al pacte a què s’ha arribat perquè els republicans avalin els pressupostos generals de l’Estat per al 2021 ha posat de manifest les diferències impositives entre comunitats autònomes. L’objectiu, tal com va revelar Gabriel Rufián, portaveu dels d’Oriol Junqueras al Congrés, és aconseguir una fiscalitat “justa i progressiva” que acabi amb el “paradís fiscal” que és, al seu entendre, la Comunitat de Madrid.

Els experts coincideixen que alguns territoris practiquen el dúmping fiscal, en detriment d’altres que, com és el cas de Catalunya, tenen uns impostos més elevats. Tanmateix, subratllen que a Espanya no hi ha cap paradís fiscal. “El dúmping consisteix a buscar una tributació més baixa amb l’objectiu d’atreure noves empreses”, explica Josep Alemany, president de l’Associació Espanyola d’Assessors Fiscals a Catalunya. En aquest sentit, segons un estudi de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques, la Comunitat de Madrid deixa d’ingressar cada any 4.100 milions d’euros pels beneficis fiscals que aplica perquè empreses i grans fortunes tributin a la regió. “No és un paradís fiscal, perquè en un paradís fiscal evadeixes impostos”, assenyala Elisabet Ruiz-Dotras, professora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). “Simplement te’n vas al lloc en què pagues menys taxes”, afegeix. I és que l’impost de transmissions patrimonials és del 6 per cent a Madrid, mentre que a Catalunya oscil·la entre el 10 i l’11 per cent. A més, el Govern d’Isabel Díaz Ayuso renuncia a gairebé 1.000 milions anuals al bonificar el 100% de l’Impost de Patrimoni, i ofereix bonificacions del 99 per cent al de Successions, que a Catalunya són del 40 per cent per als majors de vint-i-un anys. Així les coses, Alemany va reclamar un escenari tributari “homogeni”. Ruiz-Dotras va alertar, així mateix, que la “discriminació fiscal a Catalunya” pot fer perdre inversions.

Moncloa i ERC acorden una harmonització fiscal per homogeneïtzar els tributs a tot l’Estat

De forma paral·lela, el cap de l’Executiu espanyol, Pedro Sánchez, va defensar ahir el seu projecte pressupostari com la “vacuna” que permetrà a l’Estat sortir de la crisi.

Sánchez, després de les crítiques que va rebre des de l’oposició i també des de les files socialistes pels seus pactes amb Esquerra Republicana i Bildu, va animar la dreta “civil i no trumpista” a afegir-se als seus plans de recuperació per després de la pandèmia.

tracking