SEGRE

ESNOTICIA

Els agents socials reclamen una “resposta urgent” a la Generalitat

Exigeixen compensacions als sectors afectats per les restriccions || Tremosa tem que la pandèmia pot suposar la pèrdua del 25 per cent d'empreses catalanes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els agents socials van exigir ahir a la Generalitat una “resposta urgent” davant les dificultats que travessen moltes empreses a causa de les restriccions imposades per controlar la Covid. Els sindicats CCOO i UGT, així com les patronals Pimec i Foment del Treball, van enviar una carta conjunta al vicepresident, Pere Aragonès, en la qual van reclamar a l’administració catalana “certesa” i van denunciar que se’ls va prometre que al cap dos setmanes se’ls “traslladaria una proposta compromesa i s’establiria una agenda de matèries per a la concertació”. “Quinze dies després no hi ha hagut cap tipus de resposta per part de la Generalitat”, van lamentar, i van subratllar que “necessitem saber que els compromisos assolits es porten a terme”.

I és que l’onada de la pandèmia que va fuetejar Catalunya a l’octubre va obligar a endurir les restriccions contra la Covid, amb el tancament total de bars i restaurants, entre altres mesures. Així les coses, tal com ja va advertir dissabte Pimec, ahir el mateix conseller d’Empresa, Ramon Tremosa, va admetre que entre el 25% i el 30 per cent de les empreses catalanes podrien desaparèixer com a conseqüència de la pandèmia. Per intentar revertir-ho, es va comprometre a repartir 220 milions d’euros en ajuts aquest mes de desembre, alhora que va instar el Govern de Pedro Sánchez a emetre deute per rescatar empreses amb problemes. “Cal molta més implicació per part de l’Estat”, va concloure, perquè “nosaltres destinarem 220 milions dels 270 del pressupost de la conselleria, sense comptar el departament d’Universitats, a donar un cop de mà a empreses”.

Per la seua banda, el ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá, es va mostrar optimista pel que fa al comportament de l’ocupació durant l’últim trimestre de l’any. D’aquesta manera, va afirmar que “creixerà un 2 per cent en el quart trimestre de l’any”. En declaracions a La Vanguardia, també va defensar la utilitat dels expedients de regulació transitòria de l’ocupació (ERTO) i va assegurar que “no s’han convertit en acomiadaments” perquè “hi ha 100.000 llocs de treball més” si es té en compte l’afiliació mitjana desestacionalitzada d’aquest mes. “La protecció funciona”, va concloure.

?

La subdirectora de Bruegel, Maria Demertzis, i Andreas Eisl, de l’Institut Jacques Delors, van coincidir ahir que els estats de l’Eurozona s’han de “centrar en el creixement” i gastar per “garantir-lo”. En aquest sentit, malgrat que la previsió d’endeutament públic és del 101,7 per cent del PIB per als països de l’euro aquest any, van insistir que l’objectiu ha de ser estimular el creixement econòmic encara que això suposi incrementar la despesa, fugint de mesures d’austeritat com les que es van aplicar a la crisi del 2008. “La qüestió del deute no és ara una urgència gràcies a la intervenció del BCE”, va apuntar Demertzis.

Experts demanen a la UE no caure de nou en l’austeritat

tracking