SEGRE

El Congrés aprova amb àmplia majoria els Pressupostos Generals de 2021

Pedro Sánchez, Carmen Calvo i Pablo Iglesias, en un dels últims plens del Congrés.

Pedro Sánchez, Carmen Calvo i Pablo Iglesias, en un dels últims plens del Congrés.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern espanyol ha aconseguit que els Pressupostos de 2021 hagin estat avalats al Congrés per onze partits polítics i 188 diputats, una majoria d’esquerres superior fins i tot als suports que va obtenir la investidura del president Pedro Sánchez. Amb aquesta votació clau aclareix el futur dels nous comptes, els primers del govern de coalició, que entrarien en vigor l’1 de gener deixant enrere el Pressupost de 2018, elaborat pel Govern del PP i encara vigent.

El Pressupost ha superat en la seua ronda del Congrés els 167 vots que va aconseguir Sánchez per ser investit, ja que en aquesta ocasió ha sumat a l’equació els suports d’ERC i EH Bildu, a més de 4 diputats del PDeCAT, que s’han unit al PSOE, Unidas Podemos, PNB, Más País, Compromís, Nova Canàries, Teruel Existe i el PCR.

BNG, que va donar suport a la investidura, s’ha despenjat amb el seu vot en contra.

En aquest bloc s’han situat també el PP, VOX, Ciutadans, CC, Fòrum Astúries, UPN i la Cup, encara que per motius ben diferents, ja que mentre el PP i VOX han lamentat les pujades d’impostos i de despesa pública, Ciutadans s’ha desmarcat per no compartir les prioritats dels "separatistes" i la CUP i BNG han retret que no s’aprofundís més en la fiscalitat o en inversions per a Galícia.

El projecte de Llei de Pressupostos de 2021 entra la propera setmana al Senat amb la intenció de l’Executiu que no sigui modificat. En aquest cas podria ser aprovat definitivament en el Ple de la Cambra Alta el 23 de desembre, en comptes del dia 29 previst en el Congrés per a la seua tornada.

I és que la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, no preveu que els partits que han recolzat els comptes presentin noves modificacions, encara que "per descomptat la Cambra és sobirana per fer la seua tramitació" -ha dit- i en el cas que es plantegin el Govern les analitzaria.

Montero, que ha rebut una llarga ovació després de l’última votació, ha mostrat la "satisfacció del Govern central" per l’aprovació dels comptes al Congrés i ha agraït la "generositat" dels grups que els han donat suport, mentre ha acusat d’"interès partidista" els qui les han rebutjat.

"Mai abans un pressupost no s’ha dialogat amb tantes formacions polítiques... Són uns comptes de la unitat, per sortir amb força d’aquesta situació de malaltia que ha plantejat la Covid-19," ha puntualitzat.

Al llarg de la tramitació al Congrés, els Pressupostos han incorporat més d’un centenar d’esmenes proposades per ERC, PNB, Bildu, Más País, Compromís, PDeCAT, Teruel Existe o PRC, entre les quals destaca la paralització de la pujada de la fiscalitat del dièsel o l’eliminació de la pujada de l’IVA per a les begudes làcties com es contempla per als refrescos.

No totes les esmenes incloses han comptat amb el vistiplau dels partits de Govern estatl, ja que una desena presentada per JxCAT i ERC ha tirat endavant gràcies al suport de PP i VOX i amb el vot en contra de PSOE i Unidas Podemos.

A aquest detall se suma la retirada de l’esmena pactada amb Unidas Podemos, ERC i Bildu per suspendre els desnonaments minuts abans de la votació, mesura que finalment s’aprovarà a través d’un reial decret abans que acabi el mes.

tracking