SEGRE

POLÍTICA JUDICATURA

El PSOE i Unides Podem acceleren per retallar els poders del CGPJ

Registren una proposta al Congrés que impedeixi que els vocals en funcions puguin fer nomenaments || El Govern central confia que obligui a pactar el PP

Pedro Sánchez, Carmen Calvo i Pablo Iglesias, en un dels últims plens del Congrés.

Pedro Sánchez, Carmen Calvo i Pablo Iglesias, en un dels últims plens del Congrés.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els dos partits del Govern central, el PSOE i Unides Podem, van registrar ahir una proposició de llei per limitar les funcions del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) quan hagi caducat el seu mandat, una iniciativa que volen debatre al Congrés abans que acabi l’any. Segons van informar fonts d’Unides Podem, l’argument per defensar aquesta iniciativa és que un òrgan caducat no hauria de prendre decisions importants quan està en funcions i per això busquen acabar amb aquesta “anomalia”.

Segons les mateixes fonts, la presentació d’aquesta iniciativa no implica la retirada de l’altra proposició de llei amb què els partits del Govern pretenen canviar el sistema de renovació perquè una part dels magistrats siguin elegits per majoria absoluta del Congrés i no per dos terços, com fins ara.

Els socis de coalició esperen que la proposta pugui debatre’s i aprovar-se abans de Nadal

Aquesta nova proposta, que esperen que es pugui votar abans de Nadal, només inclou la limitació de les funcions del CGPJ quan el seu mandat està caducat, una cosa que ja es contemplava en la iniciativa anterior, que, tanmateix, anava més enllà que aquesta al plantejar també la reforma del sistema d’elecció dels magistrats. En concret, es proposa limitar les principals funcions del CGPJ, un total de quinze, entre les quals la de participar en la selecció de nous jutges i magistrats; resoldre els ascensos, la provisió de destinacions, així com exercir l’alta inspecció dels tribunals o elaborar els informes sobre els avantprojectes de llei. Els dos partits del Govern presenten aquesta iniciativa quan segueix bloquejada la negociació entre l’Executiu i el PP per renovar el Poder Judicial. Fonts del Govern entenen que la iniciativa pressionarà el PP a renovar-lo per la via de l’acord, però avisa que, si continua passant el temps, es reprendrà la reforma pendent, amb la qual no és necessari pactar.

Des de Ciutadans, Edmundo Bal va rebutjar la nova reforma i la va vincular a les investigacions judicials que afecten Pablo Iglesias i el seu partit.

D’altra banda, la majoria de les associacions judicials van lamentar la proposició de PSOE i Unides Podem, i van subratllar que aquest moviment deixa en evidència el “joc polític” al qual està sotmès l’òrgan de govern dels jutges.

La majoria de vocals del CGPJ es van mostrar “molestos” perquè la proposició de llei, que suposa una fórmula de tramitació legislativa express, els “furta” la possibilitat d’informar sobre les intencions de la reforma.

Casado acusa Sánchez d’“atacar la independència judicial” El líder del PP, Pablo Casado, va assegurar ahir que el president del Govern, Pedro Sánchez, “intenta atacar la independència del Poder Judicial” perquè “vol manar en tots els poders de l’Estat” i “no es conforma amb l’Executiu i el Legislatiu”.

tracking