SEGRE

PROCÉS PARTITS

Podem planteja al Govern espanyol que la sedició només s'apliqui si s'utilitzen armes

Remeten un esborrany de la reforma del Codi Penal al ministeri de Justícia || Moncloa afirma que el calendari electoral català no la condicionarà i els independentistes insisteixen a aconseguir l'amnistia

Torra va entregar ahir la pancarta que va provocar la inhabilitació al Museu d’Història de Catalunya.

Torra va entregar ahir la pancarta que va provocar la inhabilitació al Museu d’Història de Catalunya.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Podem ha enviat al ministeri de Justícia un esborrany de la reforma del delicte de sedició que recull que únicament pugui aplicar-se quan els seus responsables utilitzin armes, segons va avançar ahir El País. L’objectiu dels de Pablo Iglesias és accelerar els terminis perquè la reforma s’executi al més aviat possible i els líders independentistes condemnats per l’1-O puguin sortir en llibertat abans de les eleccions del 14-F. I és que dilluns, el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va deixar anar que la reforma de la sedició no estarà enllestida abans de finals d’any, la qual cosa no va agradar ni a les files independentistes ni tampoc a les dels seus socis a Moncloa. En paral·lel, Pablo Echenique, portaveu del partit morat al Congrés, va apressar també a accelerar els indults perquè els condemnats pel referèndum puguin participar en la campanya dels comicis al Parlament.

Arran d’això, fonts governamentals van replicar que no es deixaran condicionar pel calendari electoral català a l’hora de reformar el Codi Penal o concedir o no els indults als presos del procés. En aquest sentit, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va afirmar que la reforma de la sedició no es fa per “rebaixar” les penes que va imposar el Tribunal Suprem. L’objectiu, va manifestar el ministre, és “adaptar-les al moment actual”. Tot plegat mentre el Govern espanyol estudia, alhora, un enduriment de les penes per desobediència al Tribunal Constitucional.

Marlaska explica que no pretenen “rebaixar” les penes, sinó “adaptar-les al moment actual”

Aquests moviments de Podem i Moncloa no van caure en sac foradat per a l’independentisme, que va insistir novament en l’amnistia. En aquest sentit, el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va dir que és una “bona notícia” que es vulgui avançar en la reforma de la sedició, però va afegir que s’ha d’anar “més enllà” i aprovar una amnistia. “És molt important abans del 14-F intentar mostrar que la política serveix per a alguna cosa”, va advertir. También Ferran Bel, diputat del PDeCAT, va aplaudir els canvis en el delicte de sedició, tot i que va puntualitzar que la solució “òptima” seria una amnistia. Al contrari, Ciutadans va acusar Podem de voler “derogar” el delicte de sedició “perquè regni la llei de la selva als carrers”. També José Luis Martínez-Almeida, alcalde de Madrid i portaveu del PP, va dir que Podem proposa una reforma de la sedició “d’autor” per als presos de l’1-O.

Torra entrega al Museu d’Història la pancarta per la qual el van inhabilitar El Museu d’Història de Catalunya té des d’ahir la pancarta en suport als líders de l’1-O empresonats que va suposar la inhabilitació de Quim Torra com a president de la Generalitat fa un parell de mesos. El mateix Torra en va fer entrega ahir en un acte en el qual va assegurar que “la tornaria a penjar” encara que canviaria el missatge i assenyalaria l’existència de 2.850 persones “represaliades pels governs espanyols”. “Siguin de dretes o siguin d’esquerres, continuen represaliant tots aquells que han optat per la independència de Catalunya”, va sentenciar.

tracking