SEGRE

POLÍTICA ECONOMIA

El Congrés dóna llum verda als pressupostos amb el suport de 188 diputats d'onze partits

Els comptes de l'Estat per al 2021 passen ara a debatre's al Senat, on podrien aprovar-se si no s'hi introdueixen canvis || L'Executiu assegura que amb això s'obre una nova etapa més progressista

L’equip de Govern i el grup socialista van aplaudir drets després del ‘sí’ als pressupostos.

L’equip de Govern i el grup socialista van aplaudir drets després del ‘sí’ als pressupostos.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Congrés dels Diputats va aprovar ahir el projecte de pressupostos generals de l’Estat de l’any 2021 amb el suport de fins a 188 diputats d’onze formacions, el 54 per cent de la Cambra, que van donar el seu vistiplau a tots els títols, seccions, disposicions i annexos del projecte de comptes públics.

El projecte passarà ara a debatre’s al Senat i, si allà s’introdueix alguna modificació, per petita que sigui, haurà de tornar a la Cambra baixa per rebre la llum verda definitiva el pròxim 29 de desembre. Contràriament, podrien aprovar-se el 23 de desembre. Això permetria, segons les previsions de l’Executiu, que els nous comptes entressin en vigor a començaments d’any, i deixarien enrere els del 2018, elaborats pel Govern del PP i prorrogats fins ara. D’aquesta forma, els primers pressupostos de Pedro Sánchez des que va ser investit president el 2018 van comptar, com ja estava previst, amb els vots a favor de PSOE, Podem, ERC, el PNB, EH-Bildu, el PDeCAT, Més País, Compromís, Terol Existeix, Nova Canàries i el Partit Regionalista de Cantàbria. Fora de l’acord pressupostari es van quedar el PP, Vox, Ciutadans, JxCat, UPN, Fòrum Astúries, Coalició Canària, la CUP i el BNG.

Els nous comptes van tenir el suport de la majoria absoluta de la Cambra Baixa

Durant la tramitació pressupostària, el projecte ha estat objecte de modificacions derivades dels diferents acords amb els seus socis. Els més destacats van ser els que va aconseguir amb ERC, amb què es va incloure una inversió de 2.339 milions d’euros per a Catalunya, l’aixecament total de la intervenció financera sobre la Generalitat i una revisió de la tributació autonòmica; i als que va arribar amb el PNB per eliminar la pujada fiscal al dièsel. Els comptes inclouran també unes setanta esmenes parcials pactades amb el Govern, per millorar la dotació d’infraestructures, universitats o fundacions, i gairebé una vintena més d’aprovades per l’oposició entre les quals destaca la limitació de la pujada de l’IVA a les begudes ensucrades i edulcorades, que ja no afectarà les begudes làcties.

L’aprovació definitiva dels pressupostos garantiria la supervivència del Govern de coalició, i també una legislatura que afronta grans desafiaments per endavant, en plena crisi sanitària, econòmica i social provocada per la pandèmia de la Covid-19. Amb el als Pressupostos, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va assegurar que s’obre “una nova etapa en aquesta legislatura” més progressista i amb més diàleg entre els diferents partits. En aquest sentit, va agrair a les onze formacions que els van donar suport la seua disposició a negociar.

tracking