SEGRE

ESNOTICIA

L'ONU alerta que la pandèmia portarà una catàstrofe humanitària

Avisa que l'“estampida” per la vacuna podria generar més desigualtat entre rics i pobres || Els més afectats per la pobresa seran els nens i les dones

Moscou, la primera ciutat a començar a administrar la vacuna Sputnik V, desenvolupada a Rússia.

Moscou, la primera ciutat a començar a administrar la vacuna Sputnik V, desenvolupada a Rússia.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Malgrat que les vacunes mostren “la llum al final del túnel”, la pandèmia es troba encara en un moment molt perillós i, a més, el 2021 amenaça de ser un any marcat per les catàstrofes humanitàries, segons van advertir les Nacions Unides. Reunits divendres en una sessió extraordinària, alguns dels principals responsables de l’organització van recalcar que de les mesures que prengui o no prengui ara mateix la comunitat internacional, en dependrà en gran manera el futur del planeta i dels seus habitants.

En l’àmbit sanitari, el director general de l’OMS, Tedros Adhanom, va assenyalar que encara que el ràpid desenvolupament de les vacunes comença a entreveure el final de la pandèmia, l’inici de les vacunacions no suposarà el “zero Covid” a curt termini, sinó que la immunització ha de ser una cosa que s’afegeixi a les mesures sanitàries en vigor. Així mateix, va insistir en la necessitat que aquestes siguin accessibles per a tothom i va considerar que no es pot acceptar “un món en el qual els pobres i marginats siguin trepitjats pels rics i poderosos en l’estampida per les vacunes” perquè aquesta és “una crisi global”.

El fàrmac, que té una efectivitat del 95%, encara no ha completat els assajos de la fase 3

Per la seua banda, diversos responsables de l’ONU van cridar l’atenció sobre l’impacte socioeconòmic de la pandèmia i, sobretot, per les devastadores conseqüències que està tenint per a les poblacions més vulnerables. En aquest sentit, van advertir que l’any que ve “serà catastròfic” en el pla humanitari, amb un augment de la fam que ja té una dotzena de països a prop de la fam i que afectarà sobretot nens i dones.

Per fer-ho, es van habilitar centres de vacunació en setanta policlínics de la capital russa, als quals en la primera etapa de la campanya podran assistir persones d’entre divuit i seixanta anys pertanyents a grups de risc, com professors, sanitaris o treballadors socials sempre que no siguin malalts crònics o es trobin en estat o període de lactància. Tot el procediment és de caràcter voluntari i s’efectua mitjançant cita prèvia.

L’Sputnik V, anomenada així en honor al primer satèl·lit posat en òrbita per la Unió Soviètica, encara no ha completat els assajos de la fase 3, però les autoritats consideren que és segura i eficaç al 95 per cent.

Rússia posa en marxa la campanya de vacunació La campanya de vacunació contra la Covid-19 a Rússia va començar ahir a Moscou, que es va convertir així en la ciutat pionera en l’ús del preparat rus Sputnik V, que fins ara s’havia administrat únicament a militars i voluntaris, en el marc de les proves clíniques.

tracking