SEGRE

ESNOTICIA

Europa accelera per aprovar la vacuna de Pfizer abans de Nadal

L'Agència Europea del Medicament es reuneix dilluns per donar-li el vistiplau || El pla de vacunació espanyol, previst per al gener, podria avançar-se

La vacuna de Pfizer ja s’administra al Regne Unit i els Estats Units.

La vacuna de Pfizer ja s’administra al Regne Unit i els Estats Units.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Agència Europea del Medicament (EMA) vol que la primera vacuna contra el coronavirus estigui a punt per a la seua comercialització condicional abans de Nadal. L’organisme va anunciar ahir que estudia aprovar dilluns vinent, 21 de desembre, vuit dies abans del previst, la seguretat, qualitat i eficàcia del fàrmac desenvolupat per Pfizer-BioNTech, cosa que permetria a la Comissió Europea autoritzar-ne l’ús a la UE abans que finalitzi l’any.

Així doncs, en cas de complir-se aquest calendari, la vacuna de Pfizer-BioNTech, que ja s’ha començat a administrar al Regne Unit i els Estats Units després del vistiplau dels seus reguladors, podrien arribar a Espanya l’última setmana de desembre, abans del que estava previst. Davant d’aquesta possibilitat, la portaveu del Govern central, María Jesús Montero, va afirmar que el calendari de vacunació previst podria “avançar-se i acomodar-se a la nova situació”, però va apuntar que de moment la previsió de l’Executiu és que les primeres dosis “arribin a començaments de l’any que ve”. A Espanya li correspondrien 21 milions de dosis del fàrmac de la farmacèutica nord-americana (més 10,5 d’addicionals) dels 300 que té compromesos amb la Unió Europea.

De moment, l’EMA, que va rebre el passat 1 de desembre les sol·licituds d’aprovació de Pfizer i Moderna, es mostra optimista respecte als resultats de la primera vacuna, que ha demostrat tenir una eficàcia de fins al 90 per cent. Respecte a la de Moderna, de moment l’agència reguladora manté la previsió d’aprovar-la a mitjans de gener.

La planta té capacitat per produir “250 milions de dosis a l’any”, no obstant, segons va assenyalar Biosca, Janssen encara no ha decidit les que requerirà.

En virtut de l’acord, la farmacèutica catalana serà la responsable de la formulació, ompliment i envasament de la candidata a vacuna.

De moment, Janssen té en marxa dos assajos clínics en fase III, un als Estats Units i un altre a Europa, en què participen hospitals espanyols, entre els quals quatre de catalans: El Clínic, Vall d’Hebron, Germans Trias i Pujol i Quirón Salud.

La de Janssen es desenvoluparà a Catalunya La farmacèutica catalana Reig Jofre ha arribat a un acord amb Janssen Pharmaceuticals, la divisió farmacèutica de Johnson & Johnson, per produir a gran escala la vacuna contra el coronavirus, encara en fase d’investigació. La firma catalana, que té previst iniciar la producció de vials el segon trimestre del 2021 en una nova planta d’injectables estèrils situada a Sant Joan Despí, no només fabricarà el fàrmac per al mercat espanyol sinó també per a tercers països, segons va confirmar el conseller delegat, Ignasi Biosca.

tracking