SEGRE

ECONOMIA POLÍTICA

Treball s'imposa i assegura que l'SMI s'incrementarà l'any que ve

Malgrat les reticències de la patronal i diversos membres del Govern, que adverteixen de la mesura en plena crisi || El càlcul de les pensions, origen d'una altra polèmica

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ahir durant un acte a les illes Canàries.

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ahir durant un acte a les illes Canàries.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les tensions al si del Govern de coalició van tornar ahir a fer-se visibles després de la reunió entre el ministeri de Treball amb els agents socials per tractar la pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI) de cara a l’any que ve. La patronal i diferents veus dins del Govern consideren que no hi ha marge per a pujades que ofeguin més les empreses en plena crisi, però els sindicats rebutgen la congelació.

Malgrat la pressió, el secretari d’Estat d’Ocupació i Economia Social, Joaquín Pérez Rey, va afirmar després de la reunió que el Govern no congelarà l’SMI i va obrir la porta a tirar endavant aquesta pujada sense comptar amb l’aval de tots els interlocutors socials. Segons el número dos de Treball, la falta de suport unànime a la taula de negociació “no pot impedir que el Govern central compleixi les iniciatives” i va deixar clar que “un escenari de congelació o baixada” de l’SMI, que ara és de 950 €, és “absolutament descartable”. Durant la trobada, la patronal es va mostrar partidària de congelar el salari mínim i, fins i tot segons va assenyalar Pérez Rey, de rebaixar-lo.

Per la seua part, els sindicats, que van celebrar la intenció, van demanar que es tingués una proposta concreta, ja que el secretari d’Estat no va fixar cap forquilla de pujada i es va limitar a apuntar referències com la inflació esperada o l’augment de productivitat previst, que mouria l’SMI entre un 0,9 i un 2,5 per cent. Per a la UGT s’hauria d’augmentar un 5% fins als 1.000 euros, mentre que des de CCOO van afirmar que no acceptaran un increment inferior a l’1,8%. L’Executiu tornarà a convocar les parts dilluns vinent i espera que la patronal reconsideri la seua posició.

La pujada de l’SMI no és l’únic que manté enfrontat PSOE i Podem. El possible increment del període de càlcul de les pensions de 25 a 35 anys que el ministeri de Seguretat Social estudia incloure en la reforma del sistema públic també ha provocat una bretxa a l’Executiu de coalició. A la pràctica suposaria rebaixar les prestacions. La portaveu del Govern, María Jesús Montero, va criticar que es fessin públiques les discrepàncies i va demanar “discreció” en les negociacions de temes tan transcendentals.

tracking