SEGRE

FRANÇA TERRORISME

Cadena perpètua i dos penes a 30 anys per l'atac a 'Charlie Hebdo'

Condemnats els còmplices dels terroristes que van matar disset persones

Imatge d’arxiu d’una protesta contra els atacs a París.

Imatge d’arxiu d’una protesta contra els atacs a París.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El procés que des del mes de setembre va jutjar els que van ajudar a cometre els atemptats del gener del 2015 a París, en els quals van morir disset persones, dotze d’elles en l’atac contra la revista Charlie Hebdo, va acabar ahir amb condemnes que van oscil·lar des dels quatre anys fins a la cadena perpètua. Al banc dels acusats del Tribunal Penal Especial s’havien assegut onze dels catorze acusats d’haver aportat ajuda logística, financera o material als germans Saïd i Chérif Kouachi, responsables de l’atemptat contra el setmanari, i a Amedy Coulibaly, que va assassinar una agent policial i després quatre persones en un supermercat jueu. Aquests atacs entre el 7 i el 9 de gener van ser els primers d’una onada d’atemptats jihadistes en terra francès que des d’aleshores ha matat més de 250 persones, i el judici, considerat històric des de l’inici, es va centrar en els seus col·laboradors perquè els tres autors materials van ser abatuts per la policia. La pena més dura, una condemna a perpetuïtat, va ser pronunciada contra Mohamed Belhoucine, un dels tres acusats que estaven en recerca i captura, de qui les autoritats creuen que va morir combatent a Síria i considerat el mentor de Coulibaly. La viuda d’aquest últim terrorista, Hayat Boumeddiene, de qui també es creu que es va escapar a Síria, va rebre una pena de trenta anys. L’altra sentència de trenta anys va ser per a Ali Riza Polat, l’únic còmplice directe dels tres atacants i també el principal condemnat present a la sala. La Fiscalia Nacional Antiterrorista francesa havia sol·licitat condemnes de cinc a vint anys per a la resta d’implicats i la cort no es va ajustar a aquesta petició al considerar que la participació de sis dels acusats presents en una associació criminal de malfactors no tenia finalitats terroristes.

El primer atac, el del setmanari Charlie Hebdo, va ser perpetrat pels germans Kouachi el 7 de gener. L’endemà, coordinat amb ells, Coulibaly va assassinar una policia i el dia següent va retenir una desena de persones en un supermercat jueu i en va assassinar quatre.

El president del tribunal va considerar ahir que els tres terroristes van actuar de manera “concertada i sincronitzada”, es van associar tant materialment com psicològicament i per tant poden ser considerats coautors d’aquests fets.

tracking