SEGRE

ESNOTICIA

Sanitat avisa que hi haurà més restriccions per Nadal si continuen pujant els contagis

Les comunitats podran delimitar el pla fixat fa dos setmanes depenent de la situació epidemiològica || Desaconsellen els tests ràpids d'autodiagnòstic per la falsa sensació de seguretat que generen

Sanitat atribueix l’augment dels casos a la relaxació primerenca de les restriccions.

Sanitat atribueix l’augment dels casos a la relaxació primerenca de les restriccions.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’augment de casos de coronavirus i de la incidència acumulada a Espanya va portar ahir el ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes a acordar endurir les mesures per Nadal si aquestes ho consideren oportú, encara que de moment es manté el pla que es va aprovar fa dos setmanes.

Així doncs, segons el que es va acordar al ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), les zones en les quals sigui necessari per la seua situació epidemiològica, es podrà restringir la mobilitat de familiars i pròxims, reduir a menys de deu persones les reunions durant les celebracions i avançar l’horari de toc de queda els dies assenyalats.

La majoria de comunitats estudien endurir les restriccions dels plans per Nadal

En un principi, el pla de Nadal preveu mesures com retardar el límit a la mobilitat nocturna la nit de Nadal i la de Cap d’Any fins a la 1.30; el tancament perimetral de les comunitats en tot el període nadalenc, excepte per a desplaçaments de familiars i pròxims; i sopars i dinars de no més de deu persones el 24, 25 i 31 de desembre i l’1 de gener.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, que va presidir la reunió, va assegurar que el pla dissenyat fa dos setmanes es va fer partint d’una situació epidemiològica descendent, però ara que la situació està tornant a empitjorar cal prendre mesures “amb promptitud i agilitat”, sobretot a les comunitats en les quals la incidència s’ha elevat més.

En aquest sentit, el titular de Sanitat va apuntar que segons estudis que ha portat a terme el seu ministeri, l’augment de contagis dels últims dies s’ha produït a causa de les relaxacions de les mesures de contenció que han començat a aplicar diversos territoris.

Davant d’aquest fet, la majoria de governs regionals, com és el cas de Catalunya, van avançar que en els pròxims dies revisaran els plans nadalencs per endurir més les restriccions imposades de cara a aquestes dates tan assenyalades.

Sanitat i comunitats van acordar també durant la trobada instar els professionals sanitaris a no prescriure els tests ràpids d’autodiagnòstic que ja es venen en farmàcies sota recepta mèdica, perquè “poden portar a engany” els que creguin que amb aquestes proves “poden passar el Nadal més tranquil·lament”.

Catalunya ja va demanar fa uns dies restringir l’ús d’aquests tests per la falta de precisió.

La velocitat dels casos continua elevant-se a Catalunya El virus sembla que no dona treva a Catalunya, on el risc de contagis va tornar a pujar ahir i ja se situa en l’1,22, quan el dia anterior era d’1,11. Segons les dades del departament de Salut, el risc de rebrot, que mesura l’índex de creixement potencial de l’epidèmia, també va augmentar fins als 245 punts des dels 219 de dimarts. Paral·lelament es van comptabilitzar 2.112 positius nous i 62 morts més. Al contrari, la pressió als hospitals va disminuir lleument fins als 1.476 ingressats, dels quals 345 es troben a UCI.Aquestes dades confirmen el canvi de tendència a l’alça que es registra des de dilluns passat i força el Govern a haver de revisar el pla de Nadal, que permet la mobilitat lliure per tot Catalunya els dies 24, 25 i 26 de desembre i 1 de gener, si bé no va concretar quins canvis realitzarà.

tracking