SEGRE

PROCÉS TRIBUNALS

La Fiscalia s'oposa a l'indult dels presos perquè no aprecia “utilitat”

Tampoc avala reduir les penes ni està a favor de substituir-les per inhabilitació || El Constitucional beneeix la suspensió de Rull i Turull com a diputats el 2019

Javier Zaragoza i Fidel Cadena, dos dels fiscals que van actuar en el judici de l’1-O al Suprem.

Javier Zaragoza i Fidel Cadena, dos dels fiscals que van actuar en el judici de l’1-O al Suprem.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia es va posicionar ahir en contra d’indultar els líders independentistes condemnats per l’1-O al no apreciar raons de “justícia, equitat o utilitat” que justifiquin aquesta mesura de gràcia. En un escrit remès al Tribunal Suprem, que encara ha de fixar el seu criteri sobre aquest assumpte, els fiscals també van rebutjar la concessió d’un indult parcial i van advocar per mantenir les condemnes tal com estan a la sentència. D’aquesta manera, van rebutjar la possibilitat de reduir-les o de reemplaçar-les per penes d’inhabilitació.

I és que, per a la Fiscalia, “l’enorme gravetat dels fets i la més que acreditada proporcionalitat de les penes imposades” als líders del procés són prou raons per no avalar els indults que s’han sol·licitat. A més, va subratllar la “falta de penediment” dels dirigents independentistes. “Han mostrat la seua voluntat d’insistir en l’execució dels fets si es donessin les condicions necessàries”, va apuntar el Ministeri Públic que, a més, va insistir que els indults han de ser mesures de gràcia excepcionals i que no poden ser generals. “L’emanació repetida d’actes individuals pot resultar equivalent a la concessió d’un perdó general”, va concloure. Amb tot, els fiscals van defensar la vigència del delicte de sedició, que el Govern espanyol estudia reformar, perquè hi ha figures equivalents en altres Estats europeus. En qualsevol cas, la Moncloa tindrà l’última paraula sobre la concessió o no dels indults una vegada hagi obtingut tots els informes. Després de transcendir l’escrit de la Fiscalia, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, va reafirmar la seua “falta de confiança” en els tribunals espanyols i va insistir que la solució passa per una amnistia. “No ens mourem d’aquí”, va sentenciar. Per la seua part, Jaume Asens, líder d’Unides Podem al Congrés, va acusar els fiscals d’estar “contaminats políticament” a l’oposar-se als indults.

Podem veu “contaminats ideològicament” els fiscals i la Generalitat insisteix en l’amnistia

Paral·lelament, el Tribunal Constitucional va avalar per unanimitat la suspensió de Jordi Turull i Josep Rull com a diputats de Junts per Catalunya al Congrés el 2019. Turull, que va resultar elegit per Lleida, i Rull van ser apartats dels seus escons per un acord de la Mesa de la Cambra en aplicació d’un article de la llei d’enjudiciament criminal, que preveu la suspensió dels diputats que es troben en presó provisional acusats de rebel·lió. Encara que finalment van ser condemnats per sedició, estaven acusats en aquell moment per rebel·lió.

tracking