SEGRE

NEGOCIACIÓ CRISI

Von der Leyen i Johnson proven d'atansar posicions

Parlen per telèfon per desencallar l'acord del Brexit || Espanya confia a resoldre la qüestió fronterera amb Gibraltar

Michael Barnier és el cap negociador de la Unió Europea.

Michael Barnier és el cap negociador de la Unió Europea.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el primer ministre britànic, Boris Johnson, van mantenir dilluns una nova conversa telefònica per intentar desbloquejar la negociació d’un acord per al Brexit. Segons que van revelar ahir fonts diplomàtiques, també van abordar la situació generada pel tancament de fronteres després de l’aparició d’una nova soca de la Covid a Anglaterra (més informació a la pàgina 10). I és que tan sols falten nou dies perquè finalitzi el període de transició del Brexit, la qual cosa significa que la legislació comunitària deixarà d’aplicar-se en territori britànic.

D’aquesta manera, el Regne Unit es convertirà de manera definitiva en un país tercer i consumarà el divorci amb Brussel·les. La falta d’enteniment en les garanties per a una competència justa entre empreses i, sobretot, la qüestió pesquera dificulten l’acord, per al qual cada vegada hi ha menys marge.

Brussel·les i Londres tenen discrepàncies en matèria de competència i, sobretot, en la pesca

Amb tot, el Parlament Europeu va donar ahir per fet que, en cas que hi arribi a haver un enteniment, ja no podrà ratificar-lo abans de l’1 de gener. En aquest sentit, va avalar la proposta de la Comissió Europea, que en preveu una aplicació provisional a l’espera que Estrasburg i el Parlament britànic el ratifiquin més endavant.

D’altra banda, la ministra espanyola d’Exteriors, Arancha González Laya, va alertar que si no hi ha acord sobre el Brexit “la frontera amb Gibraltar serà frontera externa de la UE”. En conseqüència, va explicar la ministra, s’hi instauraria un control fronterer de passaports. “Hi ha encara la possibilitat que es pugui arribar a un acord amb el Regne Unit per evitar-ho. Aquest és el desig d’Espanya”, va apuntar.

D’altra banda, Lleida està també pendent de l’acord sobre el Brexit. La província va exportar productes per valor de 58 milions d’euros al Regne Unit en els tres primers trimestres del 2020. A més, segons Fepex, si no hi ha acord, els aranzels al préssec seran del 16 per cent.

tracking