SEGRE

UE NEGOCIACIÓ

Les negociacions per al post-Brexit ja

El pacte podria ser imminent perquè s'apliqui des del gener

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les negociacions entre la Unió Europea i el Regne Unit ja han arribat a la “fase final” per a un acord que fixi el marc de la seua relació futura i eviti així un Brexit per força el proper 31 de desembre, quan es produeixi la ruptura definitiva i els britànics deixin de ser part del Mercat Comú i de la Unió Duanera.

“Estem a la fase final”, van indicar ahir fonts europees sobre les opcions d’acord, quan s’havia fixat el termini per tancar un pacte a temps perquè pugui entrar en vigor almenys de manera provisional l’1 de gener.

Els 27 treballen en la hipòtesi d’aplicar un acord provisional des de l’1 de gener del 2021

En els últims dies els negociadors ja havien aconseguit avenços substancials en totes les àrees del futur acord comercial, inclosos els difícils capítols de la governança i de la igualtat de condicions en matèria de competència, amb la qual cosa només quedava pendent el difícil obstacle de l’accés a les aigües britàniques de la flota europea.

Si es confirma que l’acord és “imminent”, com van apuntar altres fonts, el primer pas serà convocar els ambaixadors dels 27 en les següents hores perquè siguin informats del resultat de les negociacions i que puguin traslladar a les capitals els detalls de l’acord.

Llavors es llançarà el procediment escrit que donarà un termini d’entre 24 i 48 hores perquè els Estats membre puguin examinar els textos legals que armin el nou Tractat i donin el vistiplau o plantegin les seues reserves.

Els 27 treballen amb la hipòtesi d’una aplicació provisional de l’acord des de l’1 de gener fins que es reuneixi el ple del Parlament europeu entre el 18 i el 21 de gener i sotmetin a votació la ratificació, tot i que aquest calendari encara no s’ha confirmat oficialment.

tracking