SEGRE

NEGOCIACIÓ ACORD

El Brexit marca una nova era a Europa amb Londres fora de la UE després de 50 anys

Brussel·les i el Regne Unit van assolir un acord comercial a l'últim moment per aconseguir una ruptura amistosa || Exteriors anuncia un pacte perquè no hi hagi frontera “dura” al Reixat de Gibraltar

Partidaris i detractors del Brexit s’han manifestat contínuament als carrers del Regne Unit al llarg dels últims anys.

Partidaris i detractors del Brexit s’han manifestat contínuament als carrers del Regne Unit al llarg dels últims anys.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Regne Unit va consumar ahir la seua separació de la Unió Europea al finalitzar el període de transició del Brexit i entrar en vigor el nou acord que regularà les relacions entre Brussel·les i Londres a partir d’ara. Una entesa que els líders d’un i un altre costat del Canal de la Mànega van aconseguir in extremis, després de mesos de negociacions i desacords, i que va evitar una ruptura dura dels britànics amb les institucions comunitàries.

Dimecres, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el del Consell Europeu, Charles Michel, d’una banda, i el Parlament del Regne Unit, d’una altra, van donar la benedicció final a l’acord del Brexit i van fer realitat el que van votar la majoria dels britànics el juny del 2016, el divorci amb la UE. I és que amb el conservador David Cameron al 10 de Downing Street, una exigua majoria es va pronunciar a favor d’abandonar el club comunitari, la qual cosa va provocar un terratrèmol de proporcions ignotes fins a aquell moment al vell continent.

El ‘premier’ va defensar el Brexit el 2016, el seu pare ho va fer després i els seus germans hi eren contraris

Mig segle després de la seua entrada a les comunitats europees, Anglaterra, Gal·les, Escòcia i Irlanda del Nord van certificar ahir la seua sortida. Una sortida en la qual assumptes com la frontera entre les dos Irlandes o les quotes pesqueres es van convertir en un veritable escull per assolir el pacte que, finalment, s’ha tancat. D’ara endavant, els britànics són extracomunitaris i el Regne Unit és un país tercer.

Arran d’això, la ministra d’Afers Exteriors, Arancha González Laya, va anunciar dijous un principi d’acord amb el Regne Unit pel qual s’aplicaran les regles de Schengen i se suprimirà el Reixat amb Gibraltar. “S’aplica Schengen a Gibraltar amb Espanya com a membre responsable, la qual cosa permet suprimir els controls entre Gibraltar i Espanya”, va puntualitzar la cap de la diplomàcia espanyola, que va precisar que Frontex tindrà un paper d’assistència en els controls tant al port com a l’aeroport. “Avui és l’inici d’una nova relació, establim els fonaments de la nova relació amb els britànics”, va afirmar.

D’aquesta manera, només el sector de l’agroalimentació estalviarà més de 14 milions d’euros. I és que, en cas de no haver-hi hagut acord, els productors de préssecs i nectarines s’haurien pogut veure obligats a pagar aranzels del 16 per cent.

Però la situació encara era molt més costosa per a l’oli d’oliva, que podria veure’s obligat a afrontar aranzels del 42,55 per cent.

tracking