SEGRE

TERRORISME FRONTERES

El pas d'Eth Portilhon, a Bossòst, tancat per una alerta terrorista

La prefectura francesa de l'Alta Garona pren la decisió ahir a la tarda i sense data de reobertura || Els cotxes es desvien per Pònt de Rei, on hi ha controls policials

La frontera amb França a Eth Portilhon, a la carretera C-141.

La frontera amb França a Eth Portilhon, a la carretera C-141.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

França va tancar ahir a les vuit del vespre la frontera amb Espanya a Eth Portilhon, a l’N-141, a Bossòst (Aran) per amenaça terrorista. Així ho va comunicar la Prefactura de l’Haute Garonne (delegació del govern francès en aquesta regió), en concret, el prefecte Étienne Guyot, atenent les recomanacions del president de la República francesa, Emmanuel Macron, tenint en compte l’evolució de l’amenaça terrorista. La decisió es va prendre el dia 5 i es mantindrà fins a nova ordre, segons un comunicat de la institució gal·la. Així mateix, l’alcalde de Bossòst, municipi fronterer limítrof, Amador Marquès, va corroborar la posada en marxa de la decisió.

En el mateix comunicat, es va informar que els vehicles poden desviar-se per la frontera de Pònt de Rei, a l’N-230, a Les, on hi ha controls exhaustius de pas. A més, fonts pròximes van indicar que els responsables de seguretat de l’esmentada prefectura van considerar que era millor tancar Eth Porlihon i derivar tots els efectius a l’altra frontera aranesa a Pònt de Rei per qüestions pràctiques i de disposició d’agents. Les mateixes fonts van remarcar que també s’estan extremant els controls al pas de Pertús i la frontera amb Itàlia.

El tancament del pas fronterer permet centralitzar tots els efectius al control de l’altre pas a Les

Pel que sembla, s’ha constatat que hi ha una amenaça terrorista real, no tant a l’interior de França sinó que podria procedir de cèl·lules terroristes foranes, en concret procedents d’Espanya, on hi ha una mobilitat més gran, malgrat la pandèmia de Covid, segons fonts pròximes. Per aquesta raó, és més pràctic tancar totalment Eth Portilhon per poder reforçar els controls en ciutats properes com Sent Gaudenç, a tres quarts d’hora de Bossòst, o fins i tot de Tolosa o Baiona, ja que l’objectiu és tenir un nombre més gran d’efectius disponibles.

En aquest sentit, fonts institucionals espanyoles van puntualitzar que aquestes operacions formen part dels controls rutinaris que s’apliquen a França. D’altra banda, van indicar que Espanya és al nivell 4 de risc d’atac terrorista, mentre que al país veí és extrem, atès l’alt índex d’atemptats que hi ha hagut al llarg dels últims anys. Per la seua part, la síndica d’Aran, Maria Vergés, va manifestar que no tenia cap mena de comunicació sobre aquest fet, encara que va puntualitzar que aquesta és una informació que es transmet entre administracions de cada Estat i no al Conselh Generau. No obstant, espera rebre algun comunicat durant la jornada d’avui.

tracking