SEGRE

ESNOTICIA

Tercera vacuna per a la UE aquest mes

Després de començar a distribuir ja la de Moderna, AstraZeneca demana llum verda per a la seua || Brussel·les espera tenir al segon trimestre “totes les que volem”

Un cartell adverteix del risc de contagi per a qualsevol edat, en una parada d’autobús a Berlin.

Un cartell adverteix del risc de contagi per a qualsevol edat, en una parada d’autobús a Berlin.EFE/EPA/HAYOUNG JEON

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió Europea (UE) espera tenir a partir del 29 de gener, un mes després d’haver iniciat la campanya de vacunació, l’autorització per subministrar tres vacunes diferents contra la Covid-19, després de les aprovacions dels fàrmacs de Pfizer-BioNTech i Moderna i la sol·licitud aquest dimarts del prototip d’AstraZeneca. L’Agència Europea del Medicament va assenyalar que els seus experts analitzaran en un “termini de temps accelerat” totes les dades que li ha subministrat el laboratori britànic que col·labora amb la Universitat d’Oxford i que el vistiplau podria arribar abans de la data assenyalada, sempre que existeixi una evidència “sòlida” de “la qualitat, seguretat i eficàcia de la vacuna”. En cas d’obtenir llum verda, la Comissió Europea haurà d’autoritzar després la comercialització a la UE i la presidenta, Ursula von der Leyen, va assegurar ahir que Brussel·les treballarà “a tota velocitat” per aconseguir-ho. El fàrmac d’AstraZeneca i Oxford se sumaria així als de Pfizer-BioNTech i Moderna, les vacunes del qual van començar a arribar ahir a Espanya, amb les primeres 35.000 dosis.

D’aquesta forma, el 29 de gener, la UE pot tenir garantides un total de 1.060 milions de dosis, amb la possibilitat d’adquirir en el futur 100 milions de dosis addicionals de la farmacèutica britànica. La CE ha tancat també contractes amb la nord-americana Johnson and Johnson, les francobritàniques Sanofi-GSK i l’alemanya Curevac, però aquestes encara no han sol·licitat la llicència a l’EMA. A més, ha tancat les negociacions preliminars amb la francesa Valneva per comprar trenta milions de dosis, amb la possibilitat que els estats membres puguin adquirir-ne trenta milions addicionals. Brussel·les ja ha conclòs també les negociacions preliminars amb l’empresa Novavax, cosa que eleva a vuit fabricants diferents contactats per Brussel·les.

Grècia demana un certificat de vacunació que permeti restablir els viatges i ajudar així l’economia

La directora general de Sanitat de la CE, Sandra Gallina, encarregada de negociar els contractes, va dir ahir al Parlament Europeu que la previsió és que “al segon trimestre tindrem totes les vacunes que volem”. Va voler així treure ferro a les crítiques per una distribució de la vacuna de Pfizer més lenta del que s’havia previst.

L’Executiu comunitari està analitzant la proposta grega d’establir un certificat de vacunació que permeti restablir els viatges i la llibertat de moviment a la zona Schengen. Considera que podria contribuir a restaurar la mobilitat a nivell global i, amb això, recuperar l’activitat econòmica prepandèmia.

tracking