SEGRE

POLÍTICA CATALANA

El ministre de Justícia avisa la Generalitat que la llei electoral no preveu suspendre comicis

El Govern català defensa que té cobertura legal per ajornar les eleccions del 14 de febrer, i el PSC planteja celebrar-les al març || Salut estima entre 3.000 i 4.000 casos diaris de coronavirus el 14-F

Les imatges com aquestes de catalans votant podrien retardar-se fins al mes de maig o juny.

Les imatges com aquestes de catalans votant podrien retardar-se fins al mes de maig o juny.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central va advertir ahir el de la Generalitat que l’actual llei electoral no preveu la suspensió de comicis. El Govern català, per la seua banda, va defensar que té cobertura legal per ajornar els previstos per al 14 de febrer, a l’espera que la resolució final s’adopti avui divendres. Es tracta d’arribar a un consens entre partits. Però si no n’hi ha, serà l’Executiu el que marqui quina serà la data.

Tot plegat mentre la conselleria de Salut adverteix d’unes previsions com a mínim preocupants de cara al 14 de febrer, amb entre 3.000 i 4.000 casos de coronavirus diaris en aquestes dates i entre 620 i 750 persones ingressades a les UCI. El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va demanar cautela perquè veu una falta de previsió legal en el cas d’un hipotètic retard de les urnes. “Suspendre la democràcia pot portar coses que no són bones per a la democràcia”, va afirmar.

La data alternativa que estudiaria el Govern català se situa al maig o juny, ja passada la Setmana Santa

Des de la Generalitat defensen que tenen cobertura legal per ajornar la cita electoral pel coronavirus i recorden l’exemple de Galícia i el País Basc, a més d’estar preparant un informe jurídic que, segons fonts de l’Executiu, donarà seguretat jurídica a un hipotètic ajornament.

De fet, la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat ja va emetre al setembre un dictamen que avalava aquesta possibilitat i al decret de convocatòria del 14-F firmat pel vicepresident, Pere Aragonès, es va incloure un apunt al preàmbul que incloïa l’opció de posposar les eleccions pel coronavirus, encara que no concretava en quin supòsit epidemiològic es podria decidir retardar-les.

En aquest context, la Generalitat i els partits catalans es reuneixen avui al Parlament. El PSC es mostrava contrari a qualsevol canvi de calendari, però ahir va proposar que es posin les urnes al març i que Moncloa garanteixi la seguretat sanitària de la jornada.

Fonts de l’Executiu ja van assegurar que el Govern català es decanta per retardar els comicis més enllà de la Setmana Santa, encara que la decisió no està presa. En el cas de decidir l’ajornament, la Generalitat haurà d’aprovar un decret en el qual és probable que inclogui la nova data, que podria ser al maig per deixar almenys un mes i mig de temps passada Setmana Santa.

Els socis del Govern català no s’han pronunciat públicament de manera clara, però previsiblement avalaran que s’ajornin.

El calendari, sense consens, podria quedar en mans dels jutges La falta de consens per ajornar les eleccions del 14-F podria deixar en mans de la justícia la data dels comicis. Experts en dret van explicar ahir que l’ampli consens dels partits donaria força al canvi de data electoral. En cas que no es produeixi l’acord unànime o que particulars al·leguin que se’ls vulnera el dret al sufragi, la decisió recauria en el Tribunal superior de Justícia de Catalunya o en el Tribunal Constitucional. 

La justícia hauria de determinar si es produeix una situació de força major que obligui l’ajornament electoral. Els experts recomanen en aquest sentit que, per garantir el canvi de data, el Govern català hauria de defensar “sòlidament” que el procés electoral no es pot celebrar amb garanties pels electors per la inexistència de mitjans que permetin una votació segura. Tot això, a més, amb el precedent d’ajornament que hi va haver a Galícia i País Basc.

tracking