SEGRE

Les eleccions catalanes, ajornades al 30 de maig

Aragonès defensa que mantenir els comicis el 14 de febrer suposava un "risc inassumible" a nivell sanitari

Aragonès, en la reunión de la mesa de partidos en el Parlament este viernes.

Aragonès, en la reunión de la mesa de partidos en el Parlament este viernes.Govern de la Generalitat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha aprovat aquest divendres a la tarda el decret que posposa les eleccions catalanes del 14 de febrer per la crisi sanitària provocada pel coronavirus i convoca els comicis per al 30 de maig. Ho ha explicat el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, en funcions de president després de la inhabilitació de Quim Torra, en una declaració institucional telemàtica després d’haver firmat el decret després de la reunió extraordinària del Consell Executiu.

Aragonès ha defensat que mantenir les eleccions el 14 de febrer suposava un "risc inassumible" a nivell sanitari i afectaria a la participació electoral, i considera que la nova data és la millor opció per celebrar-les amb seguretat.

Els partits polítics i el Govern han arribat a un consens "majoritari" per ajornar les eleccions al Parlament al proper 30 de maig a la taula de partits que s’ha celebrat a la cambra catalana.

Celebrar els comicis a finals de maig ha estat la proposta que ha portat el Govern a la reunió malgrat que algunes formacions plantejaven altres dates.

El PSC apostava per ajornar-les només un mes i celebrar-les el 14 o el 21 de març. En aquest sentit, a la sortida de la cimera celebrada al Parlament, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha comparegut en roda de premsa per exposar la seva posició: "Ens oposem a l'ajornament de les eleccions i encara més si és per portar-les al 30 de maig, perquè aquesta decisió no es pren partint de criteris epidemiològics."

Iceta ha evitat avançar si el PSC impugnarà el decret d'ajornament del Govern, perquè abans vol llegir-ho amb atenció i comprovar si només "canvien la data de les eleccions" o també les regles de joc, reobrint els tràmits ja tancats del procés electoral en curs i permetent modificar les llistes presentades, una cosa que consideraria "il·legal".

Per la seva part, el president de Vox, Santiago Abascal, ha anunciat que la seva formació estudia recórrer l'ajornament de les eleccions: "Si trobéssim una escletxa legal per recórrer, sense cap dubte ho faríem", ha afirmat en una visita a Barcelona.

La taula de partits al Parlament sobre les eleccions del 14-F

La taula de partits al Parlament sobre les eleccions del 14-F

tracking