SEGRE

PARTITS ELECCIONS

Solé reitera que el 14-F es posposa per motius només sanitaris i el PSC ho titlla de “tupinada”

Els socialistes estudien recórrer l'ajornament i diuen que la nova data no impedirà el canvi a Catalunya || PDeCAT també veu “criteris partidistes” en la decisió de traslladar els comicis al mes de maig

El president del Parlament, Roger Torrent, i part del Govern, divendres, abans de la taula de partits.

El president del Parlament, Roger Torrent, i part del Govern, divendres, abans de la taula de partits.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller d’Acció Exterior, Bernat Solé, va insistir ahir que la decisió d’ajornar les eleccions del 14 de febrer al 30 de maig va ser motivada només per raons sanitàries, amb la qual cosa va descartar qualsevol classe de motivació política per retardar-les tres mesos i mig. Al contrari, els socialistes, que van ser els més crítics amb la resolució, van reiterar el seu rebuig i van qualificar el canvi de “tupinada”, alhora que van afirmar que els independentistes, malgrat la nova data, no podran impedir la seua victòria. També el PDeCAT va aprofundir en les seues discrepàncies amb l’ajornament i va denunciar “criteris partidistes” a l’hora de fixar la nova data de les eleccions.

D’aquesta forma, Solé va subratllar que “des del primer dia, el missatge ha estat ben clar, que l’ajornament o la viabilitat d’anar a eleccions només es pot dur a terme per criteris epidemiològics”. En declaracions a RAC1, el lleidatà va manifestar també que, si existís el vot electrònic, els comicis s’haurien pogut celebrar. En aquest sentit, va lamentar l’“encotillament legislatiu” que ha patit la Generalitat a l’hora de preparar aquests comicis, la qual cosa, al seu parer, els va impedir incorporar algunes mesures perquè les eleccions s’haguessin pogut celebrar amb garanties. Així mateix, el conseller va fer una crida a la responsabilitat dels socialistes davant de la possibilitat que presentin un recurs contra el decret d’ajornament dels comicis. En aquest sentit, va apuntar que confia que cap formació prengui decisions basant-se en “criteris partidistes”. Per la seua banda, el líder del PSC a la ciutat de Barcelona, Jaume Collboni, va qualificar l’ajornament de “tupinada” i va dir que no el sorprèn perquè JxCat i ERC “ja van trencar les regles del joc” el 2017.

El conseller Solé afirma que els comicis no s’haurien ajornat en cas d’existir el vot electrònic

Així, la vicesecretària primera dels socialistes catalans, Eva Granados, va explicar que “estudien” recórrer el decret que ajorna les eleccions. Per la seua part, Cristina Narbona, presidenta del PSOE, va subratllar que el canvi de data només demorarà el canvi al Govern. I és que per als socialistes, i per al PDeCAT, l’ajornament és fruit de “criteris partidistes”, en paraules d’Àngels Chacón, presidenciable dels exsocis de JxCat.

Al contrari, la secretària general adjunta d’Esquerra Republicana, la lleidatana Marta Vilalta, va convidar el PSC a aplicar la “lògica” que van seguir a Euskadi i Galícia, que també van ajornar les eleccions al començar la pandèmia.

La Generalitat vol que no s’hagin de tornar a recollir avalsLa Generalitat pretén que, malgrat l’ajornament de les eleccions al 30 de maig, els partits als quals se’ls exigeix no hagin de tornar a recollir avals per poder presentar-se al procés electoral. És el cas de JxCat, al presentar-se com a partit per primera vegada a uns comicis al Parlament. Així ho va manifestar ahir el conseller d’Acció Exterior, Bernat Solé, que va insistir que es produiran modificacions al cens electoral, que havia estat tancat a 1 d’octubre. D’aquesta manera, podran votar joves que hagin arribat a la majoria d’edat després d’aquesta data. Ara bé, el dret de sufragi no només és passiu, sinó que també és actiu, de tal manera que es manté la incògnita sobre què passarà amb les candidatures. El PSC es va mostrar contrari que es modifiquessin, però no està clar què passarà finalment. S’haurà d’esperar a veure el decret que firmarà el vicepresident, Pere Aragonès, el 5 d’abril.

tracking