SEGRE

EUA CRISI POLÍTICA

Washington es blinda en previsió d'una investidura conflictiva de Joe Biden

Milers de soldats de la Guàrdia Nacional ja patrullen per la ciutat per evitar incidents || Els fòrums de l'extrema dreta animen a concentrar-se armats per tot el país com a protesta

Milers de tropes de la Guàrdia Nacional dels EUA s’han desplegat per tota la capital nord-americana.

Milers de tropes de la Guàrdia Nacional dels EUA s’han desplegat per tota la capital nord-americana.EFE/EPA/MICHAEL REYNOLDS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La investidura de Joe Biden aquest dimecres es convertirà en una de les proves de foc més decisives per a la democràcia nord-americana, amb la tensió en cotes màximes davant d’una cerimònia tancada al públic i abarrotada de militars en lloc de les multituds festives d’altres temps. La cerimònia a l’escalinata oest del Capitoli, escenari fa menys de dos setmanes del mortal assalt dels seguidors de Donald Trump, concentrarà a pocs metres el nou president, senadors, donants, empresaris i altres membres del selecte grup dels comandaments de la nació més poderosa del món.

La intel·ligència nord-americana no vol repetir els errors del 6 de gener, després que la Fiscalia hagi recopilat proves que alguns dels participants de l’assalt buscaven “capturar i assassinar”, mentre es van coneixent detalls de com fins i tot van proposar executar un policia amb la seua pròpia arma reglamentària.

L’alerta roja tancarà el monumental National Mall, el Capitoli i alguns dels accessos a la ciutat

L’alerta roja tancarà el monumental National Mall, el Capitoli i alguns dels accessos a la ciutat de Washington durant la investidura, amb la qual cosa aquesta cerimònia, que normalment és un esdeveniment de masses i de caràcter festiu (encara que fa quatre anys hi va haver disturbis durant la presa de possessió de Trump), es desenvoluparà en un ambient enrarit i militaritzat.

Uns 25.000 soldats de la Guàrdia Nacional armats, més del doble de les tropes desplegades a l’Afganistan, l’Iraq i Síria, patrullen Washington davant de la possibilitat real de nous aldarulls i intents de sabotejar la investidura de Biden. L’alcaldessa de Washington, Muriel Bowser, va demanar als seus conciutadans que es quedin a casa aquest dimecres i les autoritats federals, responsables de la zona monumental entre el Capitoli i la Casa Blanca, on Biden hauria d’arribar a peu, van advertir que qualsevol intent d’ingressar en zones restringides serà respost amb la força.

Tanmateix, els fòrums d’extrema dreta de grups com els Proud Boys o els Oath Keepers, arraconats a les poques xarxes socials que els queden, no han dubtat a escalfar l’ambient previ a la investidura.

Diverses convocatòries distribuïdes per internet animen els seus simpatitzants a concentrar-se armats no només a Washington, sinó també davant els capitolis de tots els estats del país, així i en un altre tipus de seus administratives, cosa que manté les autoritats alarmades.

“Ell creu que podem unir aquest país”, va assegurar ahir la que serà directora de comunicació de la Casa Blanca de Biden, Kate Bedingfield, en una entrevista amb la cadena ABC News.

Biden prendrà a més les regnes del país més colpejat per la pandèmia del món en termes absoluts, que voreja els 400.000 morts per Covid-19, i on milions de nord-americans necessiten ajuda urgent per pagar les factures o mantenir a la superfície els seus negocis.

“Ell creu que uns Estats Units unificats és l’única forma en què podrem fer front a les crisis massives amb les quals estem bregant”, va subratllar Bedingfield.

El president electe prepara un discurs d’“unió i optimista” El president electe dels Estats Units, Joe Biden, intentarà “girar full a les divisions” al país durant el discurs d’investidura dimecres vinent, en el qual transmetrà una visió “optimista” del futur d’una nació sumida en una crisi política i de salut pública.

tracking