SEGRE

EUA POLÍTICA

Biden té el repte d'unir els americans després de quatre anys de Trump

Màxima alerta per la seguretat en la seua presa de possessió avui || El demòcrata posarà en marxa mesures contra la crisi sanitària, econòmica, climàtica i racial

La Guàrdia Nacional ha pres Washington, especialment el Capitoli.

La Guàrdia Nacional ha pres Washington, especialment el Capitoli.EFE/EPA/ERIK S. LESSER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president electe dels Estats Units, Joe Biden, comença avui dimecres el seu mandat amb la intenció de refer ponts interns en una societat dividida després de l’assalt al Capitoli dels seguidors de Donald Trump i, alhora, recuperar el respecte i lideratge internacionals perduts. El demòcrata prendrà possessió del càrrec i firmarà una dotzena de mesures executives per trencar amb l’era Trump i marcar les noves prioritats polítiques.

Biden no ha ocultat que un dels seus grans reptes serà el d’unir un país que està més polaritzat que mai, per a la qual cosa no es presenta com una figura de consens que no suscita especials crítiques en unes files republicanes que semblen cada vegada més fartes dels excessos d’un Trump que ahir va dir que el “moviment” que ell va posar en marxa “acaba de començar”.

Les seues principals cartes a nivell discursiu han estat els missatges a favor de revertir les destrosses que hagi pogut causar Trump, des d’una ambició més gran en matèria de canvi climàtic fins a una revisió de la política migratòria, passant per una presència de dones més gran en el seu gabinet –avança cap a un Govern proper a la paritat–.

Avui mateix té previst promulgar una sèrie de mesures amb què marcar distàncies amb el seu antecessor, des de la reincorporació dels EUA als Acords de París contra el canvi climàtic a la rescissió del veto migratori a ciutadans de països de majoria musulmana. També firmarà la pròrroga per a la devolució de préstecs a universitaris, l’ampliació de la moratòria contra els desnonaments, i l’ús obligatori de màscares en instal·lacions federals, entre altres mesures. Com a nota de canvi, Biden ha proposat com a sotssecretària del departament de Salut la doctora Rachel Levine, que seria la primera persona obertament transgènere a ocupar un càrrec d’aquest nivell federal.

Els Estats Units es troben en alerta màxima davant del temor de disturbis avui durant la jornada d’investidura a Washington.

Almenys dos soldats de la Guàrdia Nacional del dispositiu de seguretat per a la cerimònia van ser rellevats dels seus llocs pet suposats vincles amb organitzacions d’extrema dreta.

tracking