SEGRE

LABORAL CRISI

Els ERTO es prorroguen fins al 31 de maig arran d'un pacte 'in extremis'

Els ministres Yolanda Díaz i José Luis Escrivá es dirigeixen a explicar l’acord a la premsa.

Els ministres Yolanda Díaz i José Luis Escrivá es dirigeixen a explicar l’acord a la premsa.MINISTERIO DE TRABAJO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central, la patronal i els sindicats van acordar ahir prorrogar els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) fins al 31 de maig, amb pràcticament les mateixes condicions que són vigents en l’actualitat.

Així ho va confirmar la ministra de Treball, Yolanda Díaz, en una roda de premsa per presentar els detalls de l’acord, que s’ha aconseguit “en poc temps i complint un mandat: no esgotar el temps de la negociació”, ja que s’ha segellat a 12 dies que caduqui l’actual pròrroga –el 31 de gener–. “Hem actuat amb responsabilitat per donar certesa a les empreses i els treballadors”, va recalcar.

L’Executiu no plasma l’ampliació a 35 anys, que enfrontava els dos partits de la coalició

L’acord estén els ERTO fins al 31 de maig mantenint el mateix esquema d’exoneracions i protecció, així com les clàusules de salvaguarda d’ocupació durant sis mesos, la prohibició que les empreses reparteixin dividends i la d’operar en paradisos fiscals.

També s’amplia la cobertura a algunes activitats i s’inclouen canvis administratius que suposaran la pròrroga automàtica dels expedients en curs, descarregat de costos de gestió i burocràtics a les empreses. “Incorporem una simplificació administrativa: les empreses no hauran de tornar a presentar una reclamació col·lectiva, simplement hauran de comunicar el fet de l’ERTO”, va afirmar la ministra.

En aquest sentit, val a dir que la pròrroga tindrà un cost per a les arques públiques superior als 5.000 milions d’euros, entre prestacions als treballadors i exoneracions en les cotitzacions de les empreses.

En aquests moments hi ha més de 755.000 treballadors que s’han acollit a aquest mecanisme, dels quals 5.156 corresponen a la província de Lleida.

Segons Montero, el Govern busca que les generacions futures, sobretot les derivades del baby boom, comptin amb un sistema “solvent i sostenible en el temps” que faci que en el futur es tingui l’“absoluta garantia del pagament i abonament de les seues pensions”.

De la mateixa manera, Montero va detallar que més enllà de la reforma laboral o de la sostenibilitat de les pensions, també s’han remès a Brussel·les reformes i mesures relatives al sistema educatiu i la Formació Professional amb l’objectiu de tenir una “millor correspondència” entre les necessitats del mercat laboral i l’oferta del sistema educatiu, i també d’altres sobre sanitat o agricultura.

tracking