SEGRE

Trump, després d'abandonar la Casa Blanca: "Tornarem d'alguna manera"

Els Trump, d'esquena, caminen cap a l'helicòpter amb el que han marxat de la Casa Blanca.

Els Trump, d'esquena, caminen cap a l'helicòpter amb el que han marxat de la Casa Blanca.Reuters / Pool

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president sortint dels Estats Units, Donald Trump, ha abandonat aquest dimecres la Casa Blanca, quatre hores abans de la investidura de Joe Biden com a nou mandatari del país, i s’ha acomiadat dels nord-americans amb un últim discurs en el qual, a més de defensar la seua gestió, ha anticipat un possible retorn polític: "Tornarem d’alguna manera".

La Casa Blanca havia convocat els mitjans a les 8.00 (hora local), moment en què ha aterrat al costat de l’edifici presidencial l’helicòpter en el qual posteriorment han pujat Trump i la seua esposa, Melania Trump, per acomiadar-se de la que ha estat la seua llar durant els últims quatre anys. Abans d’embarcar-se en el 'Marine One', ha declarat davant dels periodistes que ser el comandant en cap dels Estats Units ha estat "un gran honor".

L’helicòpter l’ha portat a la Base Andrews, a Maryland, on ha pronunciat el seu últim discurs com a president, en què, de nou sense guió, ha defensat el "sorprenent" treball de la seua Administració. El mateix Trump ha admès que no ha encapçalat "una Administració corrent", encara que ho ha fet per aplaudir les polítiques empreses en diferents àmbits, des del militar a l’econòmic, passant fins i tot pel judicial o el sanitari.

Així, ha expressat les seues condolences als familiars de les persones mortes per coronavirus i ha destacat que, sota la seua gestió, s’ha aconseguit el "miracle" de tenir una vacuna contra la Covid-19 en un termini de nou mesos.

"Recordeu-nos", ha dit, en defensar que, malgrat els "obstacles", ho ha "donat tot al terreny de joc". "Sempre lluitaré per vosaltres. Estaré observant. Estaré escoltant", ha afegit Trump, que li desitja "gran èxit" al Govern de Biden, ja que "tenen els fonaments per fer una cosa espectacular" durant els propers quatre anys.

Després de la marxa de Trump de la Casa Blanca, ha transcendit que tant ell com la seua dona han deixat sengles notes de benvinguda als futurs inquilins, segons fonts citades per la CNN que no han pogut aclarir el contingut d’aquests missatges.

UNA INVESTIDURA SENSE EL PRESIDENT SORTINT

Biden, per la seua part, ha passat la nit a la Blair House, la residència oficial per a convidats a Washington. La jornada del nou mandatari, que a Twitter ja ha celebrat que és "un nou dia als Estats Units", ha arrencat amb una missa a la qual ha acudit també la seua vicepresidenta, Kamala Harris, abans que el grup es desplaci fins la seu del Congrés nord-americà.

A diferència d’altres preses de possessió, Trump ja hi havia anunciant que no assistiria a la del seu successor i tampoc no planeja mantenir cap trobada amb ell, després d’haver denunciat frau en reiterades ocasions arran de la seua derrota, sense presentar proves.

Malgrat això, el president sortint ja va assegurar dimarts en un vídeo que "resa" perquè l’Executiu de Biden tingui "èxit" per "mantenir els Estats Units segurs i pròspers", mentre va rebutjar l’atac al Capitoli dut a terme per desenes dels seus partidaris el 6 de gener.

L’assalt va tenir lloc durant la votació en el Congrés per certificar la victòria de Biden en les presidencials, una cosa que va tenir lloc després d’un ajornament de diverses hores. Trump, que va prometre una transició "ordenada", serà sotmès a un segon 'impeachment’ –el primer president en la història del país en ser sotmès a dos processos de destitució– per "incitar a la insurrecció".

tracking